Zvizdić: Antiustavna navika RS-a predstavlja klasičan primjer nepoštivanja zakona

Preporučujemo

Zvizdić poručuje da je vladavina zakona bazno načelo funkcioniranja svih demokratskih zemalja.

“Antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja važećih zakona, koji vodi ka novim tenzijama i pravnoj anarhiji”, izjavio je.

On dalje ističe da se, po ko zna koji put, pred licem domaće i posebno međunarodne javnosti, pokušava uvesti nedopustiva, protivzakonska i antiustavna praksa postizanja ciljeva preko antidemokratskog principa institucionalnih blokada i ucjena, iako je, na osnovu ranije prakse, svima jasno da takav pristup ne može dovesti do bilo kakvog pozitivnog rješenja.

“Funkcioniranje političko-pravnog sistema na principima vladavine zakona je načelo koje ne smije biti prekršeno i linija ispod koje se nikada i ni pod kakvim ucjenama, ne smije otići”, dodao je.

On je pozvao sve predstavnike entiteta Republika Srpska da se uozbilje i da ne blokiraju rad institucija što će nanijeti veliku štetu.

- -

“Pozivam ih da počnu raditi na evropskom i reformskom putu i na aktivnostima koje će biti od koristi za sve građane drzave Bosne i Hercegovine”, zaključio je.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...