Sabolić: Hrvatska odlučna preuzeti odgovornu ulogu u nastavku procesa proširenja

Preporučujemo

Šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije za svaku je državu članicu vrlo izazovan pothvat koji zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave, a za Hrvatsku ta je uloga dodatno važna, jer se kao najmlađa članica EU, prvi puta nalazi u toj ulozi – kazao je u intervjuu za Fenu veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovine Ivan Sabolić.

Kako je pojasnio, osim dodatne afirmacije na europskoj i međunarodnoj političkoj sceni, Hrvatska ima priliku međunarodnoj publici prikazati njenu bogatu suvremenu umjetnost, ali i prezentirati vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu.

- -

Tijekom predsjedavanja, uz dva sastanka na vrhu čelnika država EU, organizira se 13 neformalnih sastanaka Vijeća ministara, koje se u Bruxellesu sastaje u deset različitih tematskih formata, devet ministarskih konferencija, četiri sastanka predsjednika parlamenata i drugo.

“Posebno ističem Samit EU-zapadni Balkan, koji će se početkom svibnja održati u Zagrebu, kao i Samit EU-Istočno partnerstvo u Bruxellesu. Tijekom hrvatskog predsjedanja samo u Hrvatskoj će se održati 165 događaja”, pojasnio je veleposlanik.

Napomenuo je da se uspjeh hrvatskog predsjedanja neće procjenjivati samo kvalitetom predviđenih aktivnosti, već i stečenim vještinama, znanjima i sposobnostima hrvatske državne uprave da još uspješnije sudjeluje u radu tijela EU, što je za Hrvatsku dugoročni interes i cilj.

Govoreći o fokusu šestomjesečnog predsjedanja, kazao je da se želi u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, graditi snažnija, razvijenija, povezanija, sigurnija i globalno utjecajnija Europska unija za građane i države članice.

- -

“Prioriteti su sve što možemo staviti u kontekst daljnjeg jačanja europskog jedinstva i zajedništva, razvoja, gospodarskog rasta svih članica EU, ekološke održivosti, jačanja i nastavaka politike kohezije, demografske revitalizacije, jačanja konkurentnosti, prometne povezanosti, jačanja sigurnosti građana, zaštite vanjske granice te demografskih promjena, jačanja utjecaja EU u susjedstvu i svijetu, te poticanja kontinuiranih reformskih procesa u jugoistočnoj Europi”, naveo je Sabolić.

Istaknuo je da se hrvatsko predsjedanje odvija u važnom razdoblju za budućnost Europe u kojem se odlučuje o višegodišnjem europskom proračunu, a Ujedinjena Kraljevina i EU počinju pregovore o budućim odnosima.

Također, tijekom hrvatskog predsjedanja započet će Konferencija o budućnosti Europe, koja kroz sljedeće dvije godine mora europskim građanima približiti europski projekt.

Na pitanje da li će se Hrvatska zalagati i za proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana uključujući i BiH, Sabolić je naglasio da je upravo reafirmacija politike proširenje jedan od njihovih prioriteta, dodajući da su ponovo visoko na dnevni red EU-a stavili pitanje proširenja i potpore susjednim državama na europskom putu.

Kako je najavio, Hrvatska je odlučna preuzeti odgovornu ulogu u nastavku procesa proširenja, jer je to u političkom, gospodarskom i sigurnosnom interesu Hrvatske i cijele EU.

“Vjerujući čvrsto u europski identitet država europskog jugoistoka, u svom smo programu istaknuli kako ćemo se zalagati za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija”, dodao je veleposlanik.

Kazao je da će Zagrebački samit biti odlična prigoda za slanje poruke da EU ostaje predana politici proširenja i jasnoj perspektivi članstva država ovog dijela Europe, a uloga samita je realna procjena svega što je potrebno učiniti kako bi se osnažili pristupni procesi ovih država i osigurao novi zamah u dinamici njihovog približavanja EU u godinama koje slijede.

Pri tome će, također, kaže Sabolić, biti potrebno sagledati aktualne procese unutar EU, njezin novi financijski okvir te atmosferu prema politici proširenja u državama članicama.

Želja im je da samit bude svojevrsna prekretnica u politici proširenja, da konkretizira daljnju dinamiku za zemlje susjedstva te se u tom smislu u ciljeve samita uklapa i dokument Europske komisije o metodologiji proširenja, koji stavlja naglasak na predvidivost, vjerodostojnost, snažnije političko upravljanje i učinkovitost procesa.

Hrvatski veleposlanik u BiH ponovio je da europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok članicama EU postupno ne postanu i sve države jugoistočne Europe, dodajući da se može razgovarati o dinamici, ali se u pitanje ne smije dovoditi cilj jer su to “vrata koja želimo držati otvorenima“.

U pitanju je, dodaje, proces u kojemu niko ne smije posustati, ističući da je nužno ohrabrivati i poticati stalni i ustrajni dijalog.

Kada je u pitanju odnos Hrvatske konkretno prema BiH u kontekstu njenog puta ka EU, veleposlanik napominje da je Hrvatskoj posebno važno da se ostvari napredak u BiH gdje Hrvatska ima poseban interes zbog hrvatskog naroda koji je u BiH konstitutivan, ali i dobrih međudržavnih odnosa.

“Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu BiH, kojoj je članstvo u EU strateški cilj i želja velikog dijela stanovništva. Kako smo jasno istaknuli u prioritetima, hrvatsko predsjedništvo će se posebno zalagati za mogući napredak prema statusu kandidata”, kazao je.

Zbog toga je, naglašava, važno ohrabriti BiH u provedbi nužnih reformskih procesa koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani jer je uspješnost europskog puta i jačanje europske perspektive BiH, uz uvažavanje njezinih specifičnosti, neraskidivo povezano s brigom za stabilnom i prosperitetnom BiH, uz puni konsenzus konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

BiH u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera, kaže veleposlanik, spremnog da joj pomogne svojim položajem članice EU, ali i iskustvom stečenim tijekom pregovaračkog procesa jer iskustva iz tog zahtjevnog procesa, kao i izazovi s kojima se suočava u prvim godinama kao članica EU, mogu biti od velike koristi za BiH.

Kao dokaz njihove takve opredijeljenosti, veleposlanik je izdvojio nekoliko projekta koji se provode u BiH, a u kojima sudjeluju i institucije iz Hrvatske, u skladu sa strateškim odrednicama u pružanju pomoći državama u susjedstvu oko pristupanja u članstvo EU.

Tijekom sedam godina članstva u EU, Hrvatska je samostalno ili u partnerstvu s drugim državama članicama EU provela 28 projekta u osam država, a instrument Tweeninga bio jedan od ključnih alata u pružanju podrške pripremama za pristupanje EU.

“Proveli smo više od 200 projekata kao zemlja korisnica i stekli veliko iskustvo u njihovoj provedbi. Znanja i iskustva sada uspješno prenosimo i institucijama iz BiH. Na ovaj način, osim promicanja europskih standarda i vrijednosti, unapređujemo i dobrosusjedsku suradnju”, mišljenja je Sabolić.

Na kraju intervjua za Fenu veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić osvrnuo se i na bilateralne odnose između dvije zemlje kazavši da Hrvatska posebno vodi računa o odnosima s BiH, poglavito o položaju Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Napomenuo je da Hrvatska kontinuirano pruža punu podršku prijateljskoj i susjednoj BiH kada je riječ o njezinom euroatlantskom putu, a isto tako ostaje predana daljnjem razvoju političke suradnje i jačanju gospodarskih i drugih odnosa.

Stoga, kako je zaključio, kada su u pitanju otvorena pitanja, njihovom rješavanju treba pristupiti kroz otvorenu komunikaciju i međusobno uvažavanje, čime će se dati i doprinos daljnjem razvoju dobrosusjedske suradnje u području cijele jugoistočne Europe.

(Fena)

Najnovije

Netanyahu komentarisao navode da će biti uhapšen zbog zločina

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da bi, ukoliko bi Međunarodni krivični sud (MKS) objavio naloge za hapšenje...