Pismo upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Preporučujemo

Politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

- -

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost.

U pismu se, također, ističe da je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici s državnog nivoa, “de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane uz blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama”.

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

- -

– Ono, također, ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog utjecaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost – naveo je visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Podsjetio je da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani s teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže, vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

– Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja – kazao je Inzko.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...