Google Lens omogućava kopiranje i prevođenje teksta sa fotografija

Preporučujemo

Već dugi niz godina, Google redovno unaprijeđuje mogućnosti prepoznavanja objekata na fotografijama uz pomoć svoje Google Lens tehnologije. Ovaj put, Google je odlučio da još više značajno olakša pretragu fotografija unutar svoje Photos aplikacije.

Google je na Twitteru objavio suptilnu objavu: ” U oku je uvođenje novih AI funkcija za Lens platformu koja će vam omogućiti da u vašoj biblioteci Google Photos potražite tekst koji se pojavljuje na fotografijama i snimkama zaslona. Tada ćete taj tekst lako kopirati i zalijepiti u bilješku, dokument ili obrazac.”

- -

Obje nove funkcije koriste tehniku ​​poznatu kao optičko prepoznavanje znakova (OCR), s opcijom copy/paste koja se temelji na postojećoj sposobnosti objektiva da razumije i izvuče tekst koji se nalazi na fotografijama, bilo da se radi o snimku zaslona ili fotografiji fizički znak ili dokument.

Google pozicionira značajku objektiva tako da se može koristiti za preuzimanje bilo kojeg dijela teksta s bilo koje fotografije ili snimke zaslona u vašoj biblioteci Google fotografija, za svaki slučaj. Upečatljiviji podvig je, međutim, mogućnost pretraživanja bilo kojeg isječka teksta bez potrebe da prvo odaberete fotografiju. A kako to izgleda pogledajte na jednostavnom primjeru na slikama.

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...