A išli bi u veće projekte: Rekonstrukcija kotlovnice u OŠ “Avdo Smailović” u oktobru umjesto u junu

preporučujemo

Jučer je u sarajevskoj OŠ “Avdo Smailović” održan sastanak sa direktorom škole, Hašimom Baždarom, kojem je prisustvovala resorna ministrica Naida Muminović – Hota sa tri vijećnika NiP-a i predstavnikom Vijeća roditelja, koji je također kadar te stranke.

Nakon što je ministrica ambiciozno predložila da se radi na projektu rekonstrukcije škole, već danas se u medijima pojavila vijest o “djeci koja zbog hladnih radijatora nastavu moraju pohađati online”.

Kontaktirali smo i direktora Baždara koji nam je potvrdio da će djeca nastavu pohađati online putem par dana, dok se radovi ne završe.

– Trenutno imamo kotlovnicu koja je donacija Holandije poslije rata, 1996. – 1997. godine, koja je zastarjela i koja nema servisera da je održava, nema dijelova za popravku. Tražili smo na sve moguće načine da riješimo taj problem i prošli smo na projektu UNDP-a. Djeca su na prvom mjestu i ovaj projekat je od velikog značaja zbog njih. Imali smo problema sa ispuštanjem ugljen-dioksida, a kako sam rekao, servisera za kotlove nema – objašnjava Baždar.

Umjesto da se završavaju, radovi tek počinju

Projekat, čiji je koordinator realizacije Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS, je odobren u martu/aprilu ove godine, a tada je upravi škole rečeno da će rekonstrukcija kotlovnice biti okončana do početka grijne sezone. Ipak, to se nije desilo, a radovi su počeli krajem avgusta, početkom nove školske godine.

Roditelji su ovaj potez dočekali sa negativnim reakcijama iz dva razloga. Prvo, jer grijanje nije u funkciji i djeci je hladno. A drugo jer im je iznenada javljeno da se prelazi na online model.

Osim ovog projekta od UNDP-a je odobren i projekat zamjene kompletnog krova, koji je također trebao biti završen u toku građevinske sezone i ljetnog raspusta, a čiji je koordinator također resorno ministarstvo. Radovi na tom projektu još nisu počeli i pitanje je kada će se moći realizovati, s obzirom na to da je u toku školska godina. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici, zamjena krova bi u pitanje mogla dovesti cijelu školsku godinu, a prebacivanje na online model bi bilo neupitno.

Sasatanak “da se uslikamo”

Usput kazano, spomenuti sastanak je sazvao predsjednik Vijeća roditelja zbog hitne i alarmantne situacije oko ograđivanja školskog dvorišta zbog tragičnog ubistva koje se desilo u blizini škole. Međutim, konkretnih prijedloga od strane osnivača, Ministarstva odgoja i obrazovanja KS, nije bilo. Sve je ostalo na jednoj finoj ideji, okovječenoj fotografijama za društvene mreže.

Najnovije

Bugajski o ubrzanom naoružavanju Srbije: Nabavlja se oružje iz Rusije i moglo bi se koristiti u slučaju rata u BiH

Janusz Bugajski kaže da manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju...