A-SDA podržala SDP-ovog kandidata za Predsjedništvo BiH: Ovim činom počinje okupljanje ljudi

preporučujemo

U zgradi državnog parlamenta upravo je završena svečana press-konferencija vodećih ljudi dviju stranke, Socijaldemokratske partije i A-Stranke demokratske aktivnosti, na kojoj je potpisan sporazum o podršci kandidatu SDP-a Denisu Bećiroviću vezano za njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Sporazum su potpisali Nermin Nikšić,u ime SDP-a, i Nermin Ogrešević, u ime A-SDA.

– Ovo je samo početak jednog procesa, koji će, na podršci kandidatu SDP-a Bećiroviću, okupiti i brojne druge političke subjekte, institucije, organizacije i akademsku zajednicu u BiH, istakao je Nikšić, dodavši da su slični sporazumi već dogovoreni s nekim drugim strankama..

Zašto A-SDA podržava kandidata SDP-a Bećirovića?

– Dobar je, kompetentan, zreo, relevantan, vjerodostojan, na kvalitetan način se bori za BiH, unijet će dinamiku u Predsjedništvo BiH i znati predstavljati BiH, objasnio je Ogrešević, a Nikšić je rekao da Bećirović brani punim srcem interese svih građana u državi, što je pokazao svojim angažmanom u državnom parlamentu.

– A-Stranka demokratske aktivnosti ima stabilno političko tijelo, i mi smo s njima već nekoliko puta zajedno vodili akcije, kao što su one oko odlaganja nuklearnog otpada, i problema poskupljenja zbog akciza, naveo je Saša Magazinović, iz SDP-a.

Novinarima se obratio i kandidat Bećirović, ponovivši neka svoja obećanja s nedjeljne konvencije, te rekavši da su se oni okupili zbog ideje evropske i demokratske BiH, jačanja i razvijanja BiH kao države ravnopravnih naroda, piše Oslobođenje.

– Obećao sam da ću okupljati a ne razdvajati ljudi, i već ovim činom počinje taj proces, koji će se voditi pod jednom zastavom, zastavom BiH. Naš je cilj da BiH što prije uđe u EU i u NATO, želimo biti faktor stabilnosti,naglasio je Bećirović, dodavši da je A-SDA odabrana kao prva za potpisivanje sporazuma prije svega zato što dolazi iz Krajine, koja je uvijek bila mjesto teških prepucavanja i nestabilnosti.

– Šaljemo odavde poruku da imamo snage okupiti se, a, ako možemo u Krajini, onda možemo i u cijeloj BiH, rekao je Bećirović, a podršku njemu je danas izrazio i parlamentarni mu kolega iz A-SDA Jasmin Emrić.

Svi prisutni su se osvrnuli na jutrošnji napad na predsjednika Općinskog vijeća u Cazinu.

Ogrešević tvrdi da se radi o terorističkom činu i pokušaju političkog ubistva.

– Veliku nervozu vlast pokazuje zbog gubitka na izborima koji je čeka, ona se osjeća ugroženom, i ovim činim želi zaštititi svoj interes, a njihov interes je izdaja države, tvrdi Ogrešević, naglasivši da i to potpisivanje sporazuma mnogima ne odgovara.

I Nikšić je osudio ovaj čin, zahtjevajući da se pronađu odgovorni za njega, i to efikasno.

On je rekao da je ovaj uslijedio nakon serije spektakularnih hapšenja, koja su se završavala oslobađajućim presudama, za šta niko nije snosio odgovornost.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...