Abbas: Amerika nastavlja podržavati okupaciju, odbijajući primorati Izrael da zaustavi svoj genocidni rat

Preporučujemo

Palestinske vlasti će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je Washington stavio veto na palestinski zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik PA Mahmoud Abbas u intervjuu za zvaničnu novinsku agenciju WAFA.

Dio izjave o preispitivanju odnosa objavila je novinska agencija na arapskom, ali nije uključena u engleski prijevod.

- -

“Dok se svijet slaže oko primjene međunarodnog prava i stoji uz palestinsku pravo, Amerika nastavlja podržavati okupaciju, odbijajući primorati Izrael da zaustavi svoj genocidni rat. Daju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu djecu i uništavaju naše domove, i stoji protiv nas na međunarodnim forumima, na pozicijama koje ne služe sigurnosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Abas.

“Sjedinjene Američke Države su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi sa rješenjem dvije države i postizanjem mira u regionu”, dodaje on.

Lider Palestine također optužuje Bajdenovu administraciju da je “odbacila svoja obećanja i obaveze… šuteći o [Izraelskoj] krađi palestinskih fondova”, dok je rekao da neće biti regionalne stabilnosti bez “pravednog” rješenja za izraelsko-palestinske sukob.

“Jerusalem, sa svojim islamskim i kršćanskim svetinjama, je crvena linija koju niko ne može prijeći”, rekao je Abbas.

Najnovije

Evropska unija odobrila da se dobit od zamrznutih ruskih milijardi pošalje u Ukrajinu

Evropska unija je u utorak odobrila plan da se Ukrajini preda dobit ostvarena zamrznutom imovinom ruske centralne banke. Češki ministar...