Abdulah Sidran: Patriotizam je prirodan čovjekov osjećaj ljubavi (domoljublje) i vezanosti za prostor rođenja, odrastanja i življenja

preporučujemo

Akademik Abdulah Sidran, često komentarišući politička dešavanja na društvenim mrežama, plijeni pažnju javnosti, te je ovaj put objasnio i značenje pojma patriotizma u Bosni i Hercegovini.

Kazao je kako u posljednje vrijeme mnogi citiraju misao u kojoj se kaže da je patriotizam posljednje utočište hulja. Naglasio je da je taj iskaz daleko od istine, netačan i neprihvatljiv, te da je patriotizam prirodan čovjekov osjećaj ljubavi (domoljublje) i vezanosti za prostor rođenja, odrastanja i življenja.

Njegov Facebook status prenosimo u cjelosti:

– O PATRIOTIZMU I HULJAMA

Ima neko vrijeme pa FB narod navalio da citira jednu vrlo problematičnu misao, svejedno kojeg autora (pominju se različita imena),: PATROTIZAM JE POSLJEDNJE UTOČIŠTE HULJA. Mnogima se puno sviđa – pomišljaju valjda na naše lopuže što su se uhljebile u strukturama vlasti – pa aplaudirajju slikovitim lajkovima, nigdje kraja oduševljenju.
A to je neuko i priglupo.
Iskaz je daleko od istine, netačan i neprihvatljiv.
Patriotizam je prirodan čovjekov osjećaj ljubavi (domoljublje) i vezanosti za prostor rođenja, odrastanja i življenja. Vrlo sličan i blizak osjećanju ljubavi prema roditeljima. Zato je ciničnu i mračnu misao o patriotizmu kao “posljednjem utočištu hulja” moguće prihvatiti samo uslovno. Kao da je izrečeno ovako: Kada iscrpi sva druga utočišta, hulja svoje posljednje utočuiše traži/nalazi u patriotizmu.
A to onda nije definica patriotizma nego hulje.

Index.ba

Najnovije

U pet dana u Indiji se koronavirusom zarazilo 1,57 miliona ljudi

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva koronavirusa, s ukupno novih 1.57 miliona zaraženih od ponedjeljka,...