Abdulah Skaka dobio mjesec dana pritvora, bit će prebačen u KPZ Zenica

Preporučujemo

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.Skaka će 30 dana pritvora provesti u KPZ Zenica. Razlog tome je smanjenje kapaciteta KPZ Miljacka u Sarajevu i plan prebacivanje pritvorskih jedinica na Igman gdje se gradi najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

- -

Zbog toga je dogovoreno da dio pritvorenika bude premješten u Zenicu. Tamo su već smješteni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i bivši načelnik Ilidže Senaid Memić koji su nedavno uhapšeni u drugim akcijama policije.

Skaka, član Stranke demokratske akcije (SDA), pod istragom je Tužilaštva KS zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

Skaka se tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji. Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E.

- -

Akciji “Vizionar” u kojoj je uhapšen je, kako je saopćeno, prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS-a.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...