- Advertisement -

Admela Hodžić: Zbog pondera 2 se stvorio jaz između sarajevskog i drugih kantona

Preporučujemo

Nakon višesatne rasprave Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Izmjene podrazumijevaju da se smanji ponder na osnovu kojeg Kanton Sarajevo dobija više javnih prihoda od drugih kantona.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić (SBiH) za “Index” kaže da bi nova raspodjela sredstava predstavljala značajan udar na budžet Kantona Sarajevo, te da se zbog pondera 2 stvorio jaz između sarajevskog i drugih kantona. Međutim, naglašava kako raspodjela sredstava treba biti pravedna i zasnovana na određenim principima.

– Oko 90 mililona koliko se procjenjuje da će KS imati manje sredstava eventualno nekom novom preraspodjelom su zasigurno značajna i udar na budžet KS, ali definitivno raspodjela sredstava treba biti pravedna i zasnovana na određenim principima.

Smatram da se, ili tako izgleda, stvorio jaz između sarajevskog i ostalih kantona upravo zbog pondera 2, ili je izazvan nečim drugim vrijeme će pokazati.

Također, mišljenja sam da raspodjela sredstava treba da garantuje ravnomjeran razvoj svih kantona FBiH. Ostaje nam da vidimo šta će i u kojoj mjeri značiti ove izmjene ukoliko budu usvojene na Domu naroda što je preduslov da stupe na snagu – kazala je Admela Hodžić.

Podsjetimo, da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pročitajte:  Skupština KS tjesnom većinom usvojila izmjene Zakona o Šumama, iz Kluba SBiH ukazano na važnost zaštite državne imovine
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...