Advokat porodice Memić Ifet Feraget: Muriz se 27 mjeseci obraća VSTV-u, pitat ćemo ih zašto nisu reagovali

Preporučujemo

Ifet Feraget, advokat porodice stradalog mladića Dženana Memić rekao je danas novinarima u Sarajevu kako su oni od početka isticali da postoji još dokaza i kako je obaveza tužilaštva da činom podizanja optužnice branilac ima pravo na uvid u sve dokaze.

“Generalni problem rada tužilaštva jeste u neobjelodanjivanju dokaza, da su dokaze odmah objelodanili ne bismo imali situaciju da nam slučaj za navodnu saobraćajnu nesreću traje skoro dvije godine. Sada je već postalo bjelodano da saobraćajne nesreće nije bilo, pa nam nije jasno zašto se još kriju dokazi”, pita se Ifet Feraget.

- -

Feraget smatra da se dokazi kriju da istina ne ispliva na vidjelo i da se ne utvrde sve one činjenice koje su mogle biti utvrđenje.

“Zadatak svake istrage je, kada je to moguće, da istraga dovede do ubice. Ja odgovorno tvrdim da je u ovom predmetu istraga kristalno jasna, ali ćemo insistirati na odgovornosti svih onih koji su blokirali sistem i zato danas idemo u VSTV, jer to je organ koji je zadužen za uspostavljanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa”, rekao je IFet Feraget i dodao da ovo što je Tužilaštvo KS demonstriralo na slučaju Memić je potpuna negacija vladavine prava i da se zbog toga mora tražiti odgovornost.

“Istraga mora biti efektna. Ovdje je mogla biti, ali je neko tu istragu stopirao i mi ćemo tražiti da se utvrdi ko je to uradio. Danas očekujemo da VSTV u ovoj fazi prozove one koji su odgovorni. VSTV ima zakonska ovlaštenja da od svakog sudije i svakog tužioca traži informacije o bilo kojem predmetu. Gospodin Muriz se 27 mjeseci obraća. Pitnje je zašto mi uopšte idemo u VSTV i pitanje koje ćemo mi njima postaviti jeste ‘Zašto niste reagovali za 27 mjeseci?'”, kazao je Feraget i dodao kako je Dalida Burzić dezavuisala javnost i kako tu javnost zanima zašto se ovo desilo. Feraget se pita i ko je to toliko moćan da blokira kompletan sistem.

(Merima Druškić)

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...