Aerodrom Mostar: Radnici spremni na totalnu blokadu

Preporučujemo

Članovi Sindikata Međunarodnog aerodroma Mostar održali su jednosatni štrajk upozorenja na koji su se odlučili zbog smanjenja plata i nepoštovanja odredbi Zakona o radu.

”Radnici su dovedeni na rub egzistencije. Naše su plate srezane prije pola godine za 300 maraka, ne plaćaju nam se vikendi niti noćni rad. Isti ljudi rade i prvu, i drugu, i noćni smjenu, i sve ima se plaća kao prva smjena”, kazao je predsjednik Sindikata Darko Buntić.

- -

Dodao je kako je nedopustivo da menadžment aerodroma nije niti upozorio radnike kako će im plate biti smanjene, već su djelatnici to shvatili tek kad su dobili umanjene plate.

”Njihovo obrazloženje je kako je Nadzorni odbor kao jedini problem u poslovanju aerodroma detektirao naše plate. To je jedina greška, ništa drugo nije problem”, istaknuo je Buntić.

Ove godine, ovaj aerodrom uvodi redovne letove za njemačke gradove Stuttgart i Dusseldorf, koje će obavljati niskotarifna kompanija Eurowings, kao i redoviti let Croatia Airlans Zagreb – Mostar.  Ti letovi trebali su dati novi impuls u razvoju, ali te aktivnosti sada su pale u drugi plan.

”Mi ćemo nastojati da komercijalni letovi ne trpe zbog nas, ali od naših zahtjeva ne odustajemo. Spremni smo i na generalni štrajk, ako na to budemo primorani”, upozorio je Buntić.

- -

Pored vraćanja plata na prijašnju razinu te plaćanje prekovremenog i noćnog rada, Sindikat aerodroma Mostar traži usvajanje sistematizacije radnih mjesta te početak pregovora o kolektivnom ugovoru, piše bljesak.

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...