Afera u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Zeljković i ostali predati Okružnom sudu

preporučujemo

Četverica osumnjičenih u aferi u vezi s nabavkom medicinske opreme u Republici Srpskoj (RS) tokom pandemije koronavirusa, predati su danas Okružnom sudu u Banjoj Luci, uz prijedlog za pritvor.

U sud su dovedeni Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, Slavko Bojić, direktor firme Procontrol d.o.o. Banja Luka, Dragan Dubravac, direktor firme Promeding d.o.o. Laktaši, i Saša Marković, direktor firme Travel for fun d.o.o. Banja Luka.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja budžet RS-a oštetili za oko 790.000 KM, odnosno da su maske i zaštitna odijela nabavljali po višestruko nižim cijenama od onih koje su fakturisane Institutu.

Pritvor za Bojića, Markovića i Dubravca predložen zbog bojazni da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja ili posljedica tog djela, te zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda.

– Osim ovih, za Zeljkovića postoje i okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo. Za Zeljkovića mjera pritvora se traži zbog svih pritvorskih razloga predviđenih Zakonom o krivičnom postupku, a za Bojića, Markovića i Dubravca za dva pritvorska razloga – pojasnila je portparolka Tužilaštva Dragica Tojagić.

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...