AFERE Kako je KS ostao bez 150 miliona KM: Dokumenti o neprihvatanju ponude Terme Čatež su javni, pročitajte obrazloženja

Preporučujemo

I dok mediji objavljuju djelić po djelić priče i jedan dio dokumentacije ( sklapa se mozaik), te izjave predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i načelnika Novog Grada Semira Efendića, vezano za preprodaju Termalne rivijere Ilidža, te kako je i ko je kriv što je Kanton ostao bez 200 duluma zemljišta na atraktivnoj lokaciji (vrijednost veća od 150 miliona KM), iza kulisa se odvija mali “politički rat”.

Po svemu sudeći, s obzirom da se sve događalo u ljeto 2015. godine kada je Konaković bio premijer iz SDA, u ovu su aferu uključeni i neki koji su i danas u SDA, gdje vedre i oblače. Ovih dana pljušte međusobne optužbe između bivših i sadašnjih SDA-ovaca, koji su direktno ili indirektno bili uključeni u aferu koja je dobrano potresla Kanton Sarajevo. Svi se sada pokušavaju “oprati”, i na sve moguće načine zataškati tragove i svoje učešće u aferi, te odgovornost prebaciti na onu neku drugu vlast, čiji su dio bili i 2014. godine.

- -

OVDJE MOŽETE PROČITATI KOMPLETNU DOKUMENTACIJU O NEPRIHVATANJU PONUDE 24. JUNA 2015. GODINE 

U obrzaloženju Odluke o neprihvatanju Ponude za preuzimanje Udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo i Finansijskog potraživanja Termi Čatežd.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo, usvojene na prijedlog tadašnjeg premijera Konakovića, na Skupštini KS 24. juna 2015. godine između ostalog stoji:

“Dana 29.05.2015. godine iz Kabineta premijera zaprimljena su dva akta vezana za Ponuduza sticanje udjela zajedno sa finansijskim potraživanjem dostavljena od strane Terme Čatež d.d. iUgovor o kupoprodaji udjela u društvu i finansijskog potraživanja zaključen između Termi Čatež i“Mrkulić company” d.o.o.

Cjelokupnu dokumentaciju hitno smo proslijedili Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo kako bi nam dostavili pravno mišljenje, s obzirom da se radi o imovini Kantona. Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo dostavilo je izjavu, koja ima pravnu snagu informacije,u kojoj navodi da “ukoliko Kanton Sarajevo utvrdi pravni interes, pod uslovom da postoji ekonomska mogućnost za preuzimanje – kupovinu osnivačkog udjela ponuđača, obavezan je uostavljenom (zakonskom) roku učiniti pismeni prihvat predmetne ponude, te da pod ponuđenimuslovima zaključi ugovor o kupoprodaji – prenosu osnivačkog udjela na Kanton Sarajevo.

- -

Za slučaj da Kanton Sarajevo ne prihvati predmetnu ponudu Terme Čatež d.d. nakon provedenog postupka zaključi ugovor o prenosu svog osnivačkog udjela na Kupca, Kanton Sarajevo kao suosnivač, odnosno nadležno ministarstvo uz ovlaštenje Vlade Kantona Sarajevo mora pristupiti zaključenju novog Ugovora o usklađivanju ugovora o osnivanju društva Termalna rivijera Ilidža d.o.o. radi promjene upisa novonastalih promjena u registar privrednih društava kod nadležnog suda.”

S obzirom da Kanton Sarajevo nema planiranih finansijskih sredstava za preuzimanje udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. i finansijskog potreživanja Termi Čatež d.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o.Sarajevo (kupoprodajna cijena za udio i finansijsko potraživanje iznosi 9.000.100 EUR), predlaže se Skupštini Kantona Sarajevo da donese Odluku o neprihvatanju ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. i finansijskog potraživanja Termi Čatež d.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o.Sarajevo”.

(Index.ba)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...