Afganistan nakon 26 godina preuzeo kontrolu nad zračnim prostorom

Preporučujemo

Vlada Afganistana je nakon 26 godina preuzela kontrolu zračnog prostora iznad zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ureda predsjednika Afganistana Huseyin Murtezevi izjavio je kako već 26 godina strane zemlje kontrolišu njihov zračni prostor.

- -

On je rekao kako je uspostavljanjem novog radarskog sistema na Međunarodnom aerodromu u Kabulu kontrolu nad zračnim prostorom u potpunosti preuzela afganistanska vlada.

Predsjednik državnog Ureda za civilno vazduhoplovstvo Mahmud Sah Habibi izjavio je kako će afganistanski zračni prostor sada biti puno sigurniji.

Naglasio je kako je novi radarski sistem koštao 30 miliona dolara, te da će za njegovu kontrolu i održavanje svake godine biti potrebno izdvojiti 10 miliona dolara.

Stari radarski sistem na aerodromu u Kabulu postavio je Sovjetski savez, no ovaj sistem je u znatnoj mjeri oštećen tokom sukoba u ovoj zemlji 90-ih godina. Nakon rušenja talibanskog režima 2001. godine, kontrolu nad zračnim prostorom imale su strane zemlje.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...