Agenciji za lijekove BiH od 2021. stiglo 805 prijava neželjenih reakcija na vakcinu protiv COVID-19

Preporučujemo

Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hetrcegovine do 28. marta zaprimio je ukupno 805 prijave neželjenih reakcija nakon imunizacije vakcinom protiv COVID-19.

Kako su nam kazali u Agenciji, u 2021. godini ukupno je zaprimljeno 783 prijava neželjenih reakcija nakon vakcinacije, dok su tokom 2022. prijave pristizale u smanjenom obimu. Bilo ih je ukupno 21, dok je prošle godine u Agenciju stigla samo jedna neželjena reakcija na vakcinu protiv SARS-CoV-2.

- -

– Tridesetsedam prijava nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka. Radilo se o nepotpunim prijavama sa nedostajućim osnovnim podacima, pa nisu uzete u dalju evaluaciju – navode iz Agencije.

Dodaju da su se neželjene reakcije odnosile u najvećem broju slučajeva na: bol na mjestu primjene vakcine, povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bol u zglobovima i mišićima, slabost, drhtavicu i mučninu.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...