Ahmetović: BiH istekao još jedan rok za odgovore na Upitnik EU, nema političke volje

Preporučujemo

“Bosni i Hercegovini je istekao još jedan rok koji je imala, da dodatno odgovori na pitanja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju. Sramota je koliko nam se puta “progledalo kroz prste”, koliko smo odgoda dobili, a da nismo u stanju kao država da odgovorimo na pitanja koja smo dobili prije dvije godine, dok su naši susjedi, Hrvatska i Srbija na pitanja odgovorili za 45 radnih dana, odnosno tri mjeseca”, ustvrdio je Sadik Ahmetović, poslanik u PD PS BiH i kandidat Proevropskog bloka za predsjednika/ potpredsjednika RS.

Dodaje da je dodatni problem u ovom procesu koji se rastegao unedogled i podatak da sve kod Bosanaca i Hercegovaca opada zainteresovanost za ulazak u EU.

- -

“Građani BiH i sami vide da smo zastali sa pregovorima i uopšte, sa cijelim procesom. Mi smo se kao država “zakucali” još na poglavlju 23. – reformi pravosuđa i smanjenju korupcije. Osim reformske agende i pitanja koja smo dobili, ništa se ne rješava već osam godina”, naglašava Ahmetović, koji je kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara učestvovao u pregovorima sa EU i kao glavni pregovarač u vezi sa viznim režimom”, omogućio Bosancima i Hercegovcima da putuju u EU bez viza.

BiH je trebala da odgovori na 3242 pitanja. Međutim, pitanja su se podijelila između entiteta pa se morao tražiti kompromis, jer je pravni subjekt samo država BiH, ne i entiteti.

“Koliko vidim iz izvještaja, svemu je doprinijela i spora administracija, spora i glomazna javna uprava na koju nas EU upozorava odavno, nepostojanje jednog pregovaračkog centra, države BiH i lokalne samouprave na kojoj EU insistira, već entiteta koji ne mogu pregovarati, problemi manjina, poštivanje Ustava BiH i konvencija, te konstitutivnost naroda. Ali, kako u BiH nema političke volje da se ova pitanja riješe već dvije decenije, bilo bi čudo da ih političari riješe “samo” zbog ulaska u Evropsku uniju”, zaključio je Sadik Ahmetović.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...