Ahmetović: Da se Salkić bavio narodom, a ne ličnim tužbama, imali bi mnogo više Bošnjaka u RS

Preporučujemo

– Sve dok institucije i sudovi u Republici Srpskoj ne budu poštovali zakone, a predstavnici bošnjačkog naroda u RS radili za dobrobit povratnika, neće biti boljeg života ni za jedan narod u ovom entitetu, poručio je Sadik Ahmetović, poslanik u Parlamentu BiH i kandidat za predsjednika RS na oktobarskim izborima.

Slučaj Edina Jakupovića iz Banja Luke, kome je prije dvije godine vraćen stan, a potom i oduzet, samo je kap koja je prelila čašu.

Naime, “sporni” stan je Jakupovićeva rahmetli majka dobila od Grada Banja Luke, kao zaslužna građanka i dobitnica “šestoaprilske” nagrade za doprinos u kulturi.

Iako je imao sve dokaze da je nakon ubistva majke, koja je stradala za vrijeme agresije u Prijedoru, on jedini zakonski nasljednik, sudovi u RS odlučili su drugačije. Iako mu je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene RS, vratilo stan, odlukom banjalučkog Okružnog suda, ova odluka je osporena.

– Ne poštujući osnovne zakonske postulate, sudovi u RS Jakupoviću su oduzeli stan. Logično je bilo da pomoć zatraži od predstavnika bošnjačkog naroda – pisao je Ramizu Salkiću, potpredsjednku RS i Edinu Ramiću, fedaralnom ministru za izbjeglice i raseljene, ali niko mu nije ni odgovorio. Čovjek je izbačen iz svog stana sa kesom, sarajevski mediji su pisali o tome, ali se niko od vladajućih struktura nije ni oglasio, a kamoli nešto poduzeo da se nesretnom čovjeku pomogne da vrati stan svoje majke, rekao je Ahmetović.

On je naglasio da ovo nije jedini slučaj nepravde počinjene na povratnicima u RS.

– Ove stvari me bole i izazivaju u meni revolt. Znam da Salkić i Ramić nisu učinili apsolutno ništa za sve koji su se vratili na našu zemlju i našu djedovinu. Lažu kada kažu da nisu mogli više. Samo da su htjeli, samo da su umjeli da interes naroda stave ispred sopstvenog interesa, sada bismo imali mnogo više povratnika koji bi živjeli kao ravnopravni građani. Bavili su se ličnim tužbama zbog smanjenja plate, a to što nesretni Jakupović i mnogi drugi više nemaju krov nad glavom, nije ih bilo briga. I dokle više da ćutimo i guramo stvari pod tepih, upitao je na kraju Sadik Ahmetović.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...