- Advertisement -

Ahmetović: Dodik je politički šahmatiran, nema mu izlaza!

Preporučujemo

Adis Ahmetović, porijeklom iz BiH, novi izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan, gostovao je na Face televiziji gdje je istakao da je njegova glavna težnja da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

– Tek sam sto dana u Bundestagu i već sam dobio ovako važnu funkciju! Zadužen sam za sve države na zapadnom Balkanu koje nisu u EU! Hoću da svoj posao radim kako treba! Politika zapadnog Balkana je jako komplikovana i htio sam se distancirati od te politike!-, kazao je Ahmetović.

Istakao je kako je trenutna situacija kao 1992.godine.

– Prije 28 godina sam morao bježati, sad ne moram bježati i želim da pomognem! Sada sam njemački političar i želim da govorim o miru! Želim da prestanemo govoriti o ratu! Milorad Dodik je kriv za trenutnu situaciju i trebamo prestati da se bavimo sa njim! Dodik ne destabilizira samo BiH, već i EU! Meni je interes da mir bude i u BiH i u Evropi!-,naglasio je.

Smatra da je Aleksandar Vučić primjetio da Dodikov put nije okej!

-Srbija ima cilj da uđe u EU, ali ako hoće da uđe u EU mora da stabilizira situaciju u BiH! Razočaralo me prisustvo delegacije Srbije na proslavi neustavnog Dana RS-a! Dodik je politički šahmatiran, nema mu izlaza!-, kazao je mladi političar bh.porijekla.

Naveo je kako je Dodikovo ponašanje napad na BiH i na Dejton! Kao i da Dodik svojim secesijama nije napao samo BiH već i ideale Evrope!

-Dugo vremena smo to dopustali, ali sad je vrijeme da odgovorimo i našli smo odgovor! Dodik se uplašio i hoće da se vrati u državne institucije, ali sada je to nemoguće i neće mu pomoći! Dodikova politika nije za bolju budućnost! Dodikova politika je fašistička i šovinistička! Moju, podršku Njemačke i podršku EU mogu dobiti samo oni koji idu demokratskim putem! Dugo smo pokušavali napraviti kompromis, a to nas je dovelo do toga da se ljudi boje!-, objašnjava.

Ahmetović je istakao kako Dodikovo vraćanje u institucije ne mijenja ništa! Te da ostaje korupcija, politika seesije, ostaje ono što je rekao!

-Svako mora da snosi posljedice onoga što je govorio i činio! Predsjednik Bosne nije radi za BiH već protiv BiH, nije se borio za Dejton, već je radio protiv Dejtona! Napadao je mir, a onaj ko napada mir ne može biti predsjednik! Neka se on vrati, ali sve što je radio ostaje! Mirna budućnost Evrope ne odlučuje se samo na granici Ukrajine, već i na granicama zapadnog Balkana!-, zaključio je Adis Ahmetović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Maršu mira ove godine se očekuje oko 5.000 učesnika

U okviru priprema za ovogodišnji Marš mira Nezuk - Potočari u sklopu programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne...