Ahmetović: Izdajnici Srebrenice su oni koji su je na izborima predali Dodiku

Preporučujemo

Posljednje medijske napade na mene, a koji idu toliko daleko da me u nepotpisanim tekstovima, na neregistrovanim portalima i medijima bliskim SDA, napadaju da sam “izdajnik bošnjačkog naroda” koji trguje Podrinjem i svojom rodnom Srebrenicom ne namjeravam pisati demant, samo namjeravam istaknuti nekoliko činjenica, pogotovo o izdajicama, kaže u saopćenju za javnost Sadik Ahmetović, kandidat za predsjednika RS-a.

-Nezavisni blok, ni mene lično pretjerano i ne interesuje ko će od dva suprotstavljena, takozvana “srspka bloka” pobijediti na narednim opštim izborima. Oba bloka su pokazala da su u praksi, isti prema Srebrenici, da falsifikuju istoriju, da negiraju stradaju Bošnjaka, da nam ne daju pravo na Bosanski jezik, te da niko od njih ne priznaje genocid. U ovome posljednjem su se lijepo usaglasili na sjednici Skupštine RS, kada je trebalo donijeti zaključak da se poništi broj od osam i po hiljada ubijenih Bošnjaka na području Podrinja. Međutim, ma kako to izgledalo naručiocima ovakvih tekstova, koji žive i rade u Sarajevu, te Srebrenicu vide samo 11. jula, mi iz Srebrenice moramo sjesti sa bilo kim ko pobjedi i pokušati da riješimo barem dio problema koji imamo i u Srebrenici i u Podrinju. Za razliku od većine bošnjačkih političara, mi nemamo privilegiju da ignorišemo ni lokalnu, ni entitetsku vlast, jer živimo u entitetu Republika Srpska i u gradu u kojem je počinjen genocid.

- -

Žao mi je što najveći funkcioneri iz reda Bošnjaka, niti hoće da vide probleme koje imaju Bošnjaci u RS, kao što mi je žao što ignorišu Srebrenicu i srebreničke žrtve. Uostalom, sve o sebi kažu samo kada ponove čuvenu rečenicu “važnija je opština Centar u Sarajevu, od deset drugih opština”.

No, postoje i gore stvari od “vođenja politike”.

Svi oni koji me napadaju da sam “izdao” Bošnjake, trebaju da znaju da ću poslije izbora, nadam se u svojstvu potpredsjednika RS, morati da sjednem i razgovaram ili sa Mladenom Ivanićem ili sa Miloradom Dodikom, ili aktuelnim kandidatima za predsjednika RS. Kako god, oni će biti legitimni predstavnici srpskog naroda na najvišim funkcijama u ovom bh. entitetu. Otvoreno kažem da ću sjesti sa predstavnikom bilo kojeg naroda sa kim mogu riješiti barem jedan problem, ma koliko mali bio, ali da se riješi pitanje samo jednog, jednog Bošnjaka povratnika. To kažem jasno i glasno, a ne kao neki koji prozivaju mene, a poslije izbora prave “tajne” partnerske dilove kojima ukopavaju sopstveni narod kao što je usvajanje Zakona o akcizama i rješavaju privatno– poslovne probleme nauštrb sopstvenog naroda.

Nisam imao privilegiju da posljednji rat gledam iz “pozadine”, već sam ostao sa svojim sugrađanima u svom gradu, Srebrenici. Ovi što me prozivaju za “izdaju”, trebali bi da znaju da za razliku od njih nisam mogao pobjeći od rata, već sam radio u srebreničkoj bolnici, postao član udruženja “Ljekari bez granica” i natporučnik Armije BiH, preživio genocid za razliku od većine ostalih muških članova moje porodice. Svi ti privilegovani, visokopozicionirani Bošnjaci, sada ne znaju ni šta da rade sa Srebrenicom, niti sa preživjelim srebreničkim žrtvama i gledaju na nas sa visine, kao nešto čega bi se najradije otarasili, neki težak ratni privjesak koji ne bi ni trebao da bude tu. Kao predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Potočarima, osjetio sam, na žalost kod Bošnjaka da smo kao neki dio, “višak” koji treba amputirati.

- -

Izdajnici Srebrenice su oni koji nisu dali marku za izgradnju Memorijalnog centra u Potočarima. Financiranje druge faze izgradnje Memorijalnog centra- Muzeja genocida. Isti oni koji nisu podržali moj amandman i odbili da finansiraju Potočare iz državnog budžeta. Izdajnici Srebrenice su oni koji su je na lokalnim izborima predali Dodiku, zbog čega su mene, samo jer sam tražio da se utvrdi ko je krivac za gubitak Srebrenice, izbacili iz SDA.Oni koji trguju sa crkvom u dvorištu nane Fate Orlović. Izdajnici su oni koji trguju i lažu žrtve genocida za reviziju tužbe. Izdajnici su oni koji su dozvolili da se povratnici masovno iseljavaju i koji su izgubili Bosanski jezik. Oni koje ne rade ništa za Bošnjake u RS. Koji im ne pomažu pri povratku, niti zapošljavanju, završavajući projekat “etnički čiste” Srebrenice.

Na sreću, mi smo ipak tu i podsjetnik smo i Sarajevu i Banja Luci da postojimo. I kao što većinom nemamo podršku ni prvih, ni drugih, mi smo ostali i ostajemo da se borimo za Bošnjake u Republici Srpskoj, dostojanstvo naših sunarodnika i sugrađana, stoji u saopćenju Ahmetovića.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...