Ahmetović pisao Ivaniću: Svojom verzijom “istine o Srebrenici” ponizili ste bošnjački dio glasača koji vam je dao povjerenje na izborima

Preporučujemo

Poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenu Ivaniću.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

- -

Gospodine Ivaniću,

Vi koji ste trenutno na funkciji člana Predsjedništva RS u Predsjedništva BiH, imate najmanje prava da pričate o “istini” i “pravdi” o Srebrenici, jer je opštepoznato da ste na osnovu bošnjačkih glasova dobili mandat za funkciju koju trenutno obavljate.

Baš danas, uoči Kurban Bajrama, za koji biste trebali da znate koliko znači Bošnjacima, muslimanima u BiH, svojom izjavom za “Novosti”, svojom verzijom i tumačenjem “istine o Srebrenici”, odlučili ste da ponizite onaj bošnjački dio glasačkog tijela koji Vam je dao povjerenje na prošlim opštim izborima.

I bez izvještaja Vlade RS iz 2004. godine u kojem je utvrđeno da je u srebreničkom genocidu ubijeno skoro osam i po hiljada Bošnjaka, muslimana, mi istinu znamo. A ona je jednostavna: i prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu – u Srebrenici je bio genocid, koji je počinila Vojska Republike Srpske zajedno sa policijom ovog bh. entiteta.

- -

Kao član Predsjedništva BiH i bivši ministar vanjskih poslova BiH, trebali biste znati i da je nakon suđenja u Nirnberškom procesu i poslije genocida u Ruandi, presude za genocid su donesene samo u slučaju Srebrenice u Haškom tribunalu. Istina o genocidu u Srebrenici, koja očigledno nije važna Vama (iako ste svojevremeno u intervjuu sarajevskim “Danima” rekli da biste podržali rezoluciju o genocidu u Srebrenici, očito zbog lične koristi i u susret opštim izborima) trebala bi da bude dio istorije koju će učiti djeca u školama na području cijele Bosne i Hercegovine. Dio teškog nasljedstva o genocidu na jednim narodom. Isto kao što sada uče o zločinima u Drugom svjetskom ratu. Kao osnovu za zajednički život.

Vi ste možda zaboravili da je Vlada RS koju je predvodio tadašnji kadar PDP-a i entitetski premijer Dragan Mikerević iz Vaše stranke, usvojila taj izvještaj zajedno sa ministrima iz Vašeg PDP-a. Ako ste bili pod takvim pritiscima kako sada tvrdite, mogli ste da podnesete kolektivne ostavke na funkcije kako ne biste izglasali nešto “netačno i na štetu RS”. Ili ste se ipak odlučili za ostanak na vlasti? Bojim se da Vi ne želite znati “istinu o Srebrenici”, već da je novim izvještajem želite sakriti.

Ali, licemjerje koje ste pokazali prema Bošnjacima kada ste i prije četiri i osam godina trebali njihove glasove i današnjom izjavom, sa pozicije koju su Vam osigurali bošnjački glasovi, prelazi granice politike i politikanstva i postaju stvar obraza. Budite malo i hrabri i prhvatite istinu takvu kakva jeste. Ne zbog mene ili Vas. Već za generacije koje dolaze u Vašoj i mojoj domovini Bosni i Hercegovini, navodi se u pismu.

Najnovije

Dječak Edin treba našu pomoć: Pozivom na broj 17022 donirate 2 KM

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za petogodišnjeg Edina Škilju. Pozivom na broj 17022 donirate 2 KM. Edinu je dijagnosticiran poremećaj...