Air Serbia prodala najstariji evropski avion Boeing 737-300, svoju historiju započeo u Jugoslaviji

Preporučujemo

Kompanija Air Serbia prodala je najstariji evropski avion tipa Boeing 737-300, registrovanog YU-ANI. Avion nije u upotrebi od februara 2023. godine, ali je stigao do svog novog vlasnika u Tianjin u Kini iz Beograda preko Tbilisija i Almatija tokom vikenda.

Kompanija Air Serbia prodala je najstariji evropski avion tipa Boeing 737-300, registrovanog YU-ANI. Avion nije u upotrebi od februara 2023. godine, ali je stigao do svog novog vlasnika u Tianjin u Kini iz Beograda preko Tbilisija i Almatija tokom vikenda. Avion će koristiti lokalni univerzitet u svrhu obuke, piše EX-YU Aviation News.

On je bio isporučen JAT-u Jugoslovenskim avio-prevoznicima, kasnije je saobraćao za Jat Airways, a zatim i za Air Serbia pod namijenskim čarter brendom Aviolet. YU-ANI je držao rekord kao najstariji avion serije Boeing 737-300 u redovnoj komercijalnoj službi (isključujući teretne i vojne VIP konfiguracije).

Air Serbia je u novembru 2021. godine istom kineskom kupcu prodala svoj avion B737-300, registrovani YU-ANK, dok se očekuje da će jedini preostali 737-300, registrovani YU-AND, koji je ne leti od februara 2020. postati izložba u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...