Ajnadžić: U modernizaciju stadiona „Asim Ferhatović Hase“ uloženo 1,3 miliona KM

Preporučujemo

Povodom saopćenja Udruženja „Bordo prijatelji 1946“ koje je u medijima objavljeno 27. jula 2019. pod naslovom „Bordo prijatelji se pitaju: Tjera li vlast FK Sarajevo iz Općine Centar?“, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uputio je odgovor. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

-S obzirom da je u navedenom saopćenju izneseno više navoda kojima se dezinformiše javnost o angažmanu općinskog načelnika i općinske uprave u vezi sa obnovom Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu kao i odnosom prema FK „Sarajevo“ želim istaknuti sljedeće činjenice:

- -

Općina Centar je u ovom mandatnom periodu podržavala FK „Sarajevo“ kroz smanjenu cijenu zakupa termina na terenima Koševa na godišnjem nivou u iznosu od 350.000 maraka što dovoljno ilustrativno govori o našem odnosu prema FK „Sarajevo“.

Daljnja neistinita tvrdnja je da smo najavili „brzu i spektakularnu“ rekonstrukciju stadiona, već je istina da smo najavili pokretanje postupka modernizacije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“. U tom smislu činjenice govore da je u 2012. godini u obnovu infrastrukture stadiona uloženo 266.520 KM, u 2013. godini nije bilo investicija, zatim u 2014. godini je uloženo 291.253 KM, a u 2015. godini 23.300 KM. U ovom mandatnom periodu (od novembra 2016. godine do danas) Općina je u modernizaciju stadiona uložila 1,3 miliona maraka.

Na sastancima održanim u Općini sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH i FK „Sarajeva“ dogovoreno je da se do početka juna ove godine pozovu svi nadležni subjekti (FK „Sarajevo“, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Vlada FBiH i javna preduzeća) i u pisanoj formi izjasne o svom učešću u sufinansiranju daljnje modernizacije stadiona kako bi se nastavila realizacija ovog započetog projekta, te stvaranje uvjeta za održavanje međunarodnih utakmica u okviru organizacije FIFA-e i UEFA-e. S obzirom da se navedeni subjekti nisu izjasnili do dogovorenog roka, već je bilo kasno za pokretanje postupka javne nabavke za izvođenje radova na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u ovoj godini, kako bi se stvorili uslovi za održavanje međunarodnih utakmica u okviru UEFA-e i FIFA-e, uključujući i kvalifikacioni susret između Bosne i Hercegovine i Italije.

Želim iskazati čuđenje da naprijed iznesene činjenice nisu poznate članu upravnih struktura Udruženja „Bordo prijatelji 1946“, posebno gospodinu Benjaminu Isoviću koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću Centar i kome su poznate aktivnosti koje provodi Općina na modernizaciji Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, o čemu smo u pisanoj informaciji upoznali Općinsko vijeće. Upravo stoga bilo bi korektno da je gospodin Isović upoznao uvaženu upravljačku strukturu Udruženja „Bordo prijatelji 1946“ da smo putem Općinskog vijeća i Zavoda za planiranje KS pokrenuli postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ sa akcentom na neophodnost modernizacije kako stadiona, tako i cijelog sportskog kompleksa na ovom lokalitetu. Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 9. jula 2019. godine, donijelo Odluku o izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“, te predstoje javne rasprave u kojima se očekuje učešće Nogometnog saveza BiH, FK „Sarajevo“, sportske javnosti, navijača, stručnjaka iz oblasti arhitekture i građevine, svih institucija sistema i svih građana s obzirom na značaj ovog projekta ne samo za Sarajevo nego za državu Bosnu i Hercegovinu. Planirano je da se usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“ razmatra na novembarskoj sjednici.

- -

Želim posebno istaknuti svoj stav da treba modernizirati stadion bez atletske staze, sa natkrivenim tribinama, najboljim sigurnosnim i komfornim uslovima za navijače, novinare uz ispunjavanje svih visokih standarda koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica najveće kategorije. Naša namjera je da se uz modernizaciju stadiona moderniziraju i postojeći sportski sadržaji, te izgrade rekreativni i drugi poslovni objekti koji će cijeli prostor sportskog kompleksa učiniti atraktivnijim. O tome će odluku donijeti Općinsko vijeće Centar.

Također, želim obavijestiti javnost da općinska uprava intenzivno radi na rješavanju složenih imovinsko-pravnih odnosa na širem lokalitetu cijelog kompleksa. Nakon usvajanja planske dokumentacije Općina će putem otvorenog javnog nagradnog konkursa u postupku javne nabavke izvršiti izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i cijelog kompleksa te u skladu sa studijom izvodljivosti pokrenuti postupak međunarodnog javnog poziva za izbor partnera za realizaciju projekta modernizacije sportskog kompleksa.

Vjerujem da nije sporno raspoloženje i interes građana Sarajeva da se u glavnom gradu BiH izgradi moderan nacionalni stadion i da je neophodno da pored Općine Centar i druge državne institucije (Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federacija BiH ali i država BiH) učestvuju u finansiranju ovog projekta, a za to nisu postojale nikakve smetnje od 1996. godine do danas. Svih ovih godina, osim Općine jedina sredstva u iznosu od 500.000 maraka za modernizaciju stadiona izdvojilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u mandatu ministra Mirvada Kurića.

Mišljenja sam da pitanje modernizacije stadiona radi stvaranja uslova za odigravanje međunarodnih utakmica kako FK „Sarajeva“ tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine ne treba politizirati, posebno koristeći neistine i dezinformacije koje se šalju navijačima bordo kluba, reprezentacije, ali i svim građanima Sarajeva i šire. Vjerujem da je put za rješavanje problema zajednički rad svih nadležnih institucija, kako sportskih tako i državnih organa kako bi se u jednom otvorenom demokratskom duhu iznašla najkvalitetnija rješenja.

Da Općina nije svih ovih godina bila usamljena u finansiranju obnove infrastrukture Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i da su bili uključeni i drugi subjekti, davno bi bili stečeni uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica.

Na kraju, ostajem dosljedan  odanosti načelu istine odnosno svojim ranijim obećanjima te ću predložiti i za Budžet Općine Centar za 2020. godinu značajna finansijska sredstva za daljnju modernizaciju stadiona kako bi se ispunili uslovi koje propisuju FIFA i UEFA i omogućilo odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga bez obzira da li će i drugi subjekti izdvojiti sredstva za ovaj, po mom mišljenju, jedan od najznačajnijih projekata u Sarajevu.-

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...