Akademija FK Sarajevo u Trening centru razvija vrhunske sportske talente

Preporučujemo

Nekoliko mladih talenata iz Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo u proteklim danima realizovalo je svoje inostrane transfere, te su svoju fudbalsku karijeru nastavili u Portugalu, odnosno Belgiji. U pomenutim zemljama, gdje je fudbal neprikosnoveni lider kada je u pitanju sport, teme pisanja lokalnih medija bile su između ostalog i Akademija FK Sarajevo i bordo klub. Zahvaljujući ovom ambicioznom projetku, koji je pokrenut 2015. godine, mladi dječaci iz čitave Bosne i Hercegovine, sa fokusom na grad Sarajevo, dobili su priliku da treniraju u vrhunskim sportskim uslovima, te da ostvare svoje fudbaslke i sportske snove.

“Svoju fudbalsku karijeru sam počeo u Školi fudbala “Asim Ferhatović-Hase”, gdje sam napravio svoje prve početke i gdje sam naučio osnove fudbala. Naša škola je jako dobra, a pokretanjem Akademije, klub je napravio dodatni iskorak. Nastupio sam za selekcije Akademije od njenog osnivanja, nosio i kapitensku traku juniorskog tima i mogu reći da su uslovi za radu Trening centru vrhunski, da ne zaostaju mnogo za uslovima koje imaju seniorski timovi. Imamo dobre terene za trening, dobre stručnjake koji nas treniraju i mislim da je to jedan vrhunski projekat i budućnost kluba”, rekao je Nihad Mujakić, mladi prvotimac FK Sarajevo, koji je nakon odličnih nastupa za juniore Bordo kluba postaje sve više bitna karika u timu Husrefa Musemića.

- -

Sve selekcije Akademije FK Sarajevo su trenutno prvoplasirane u svojim starosnim kategorijama, a kvalitetna infrastruktura se i ovog puta pokazala kao obavezan preduslov za vrhunski sportski rezultat.

“Kada sam ja krenuo sa treniranjem naravno, ovakvi uslovi nisu bili. Sada imam sve što nam je potrebno za kvalitetan rad sa djecom, koja nepresretano napreduju. Sigurno je da je Sarajevo napravilo vrhunsku stvar izgradnjom Trening centra, te pokratenjem Akademije i drago mi je zaista što se veliko ulaganje kluba polagano isplaćuje. Budućnost kluba je u našoj djeci”, izjavio je Memnun Suljagić, trener superiornih pionira Akademije, koju su jesenji dio prvenstva okončali sa 18 pobjeda na isto toliko utakmica, a iz te selekcije se upravo 11 dječaka nalazi na okupljanju U-15 reprezentacije BiH.

Završetkom prve faze izgradnje trening centra, klub je dobio 3 vrhunska terena, dva sa prirodnom podlogom, jedan sa najmodernijom plastičnom podlogom, te svlačionice i mogućnost treniranja po noći. FK Sarajevo je sklopio dogovor sa domaćom kompanijom, koja će izvršiti radove na izgradnji visoko kvalitetnog montažnog objekta u kojem će biti nove, moderne svlačionice, kancelarije kao i sala za fitnes. Završetak planiranih radova zakazan je za mjesec mart tekuće godine, će se klub na taj način dodatno unaprijedit infrastrukturu za sve svoje selekcije.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...