Akcija Gabela: SIPA uhapsila dvije osobe, pronađena droga, oružje i oprema za laboratoriju

Preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su nakon provođenja istrage pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo, realizovali operativnu akciju kodnog naziva Gabela, u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, saopćeno je SIPA-e.

U okviru akcije „Gabela“ slobode lišena dva lica. Po naredbama Kantonalnog Suda u Sarajevu izvršeni su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva i tom su prilikom pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti:

– Dvije PVC vrećice bijele praškaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu „Speed“ u neto iznosu od 126,3 grama; – 22 posebno pakovana paketića sa sadržajem koja izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuanu“ u neto iznosu od 27,1 grama; – Dvije stabljike koje izgledom asociraju na opojnu drogu „Kanabis“;- Jedna staklena tegla sa suhom zeljastom materijom koja izgledom asocira na opojnu drogu „Skank“; – PVC vrećica u kojoj se nalazi mješavina duhana i suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu „Skank“ cca. 0,5 kg; – Oprema za laboratorij u kojem se uzgaja opojna droge „Skank“ (ventilatori, izduvne cijevi, lampe, grijalice i transformatori); – Digitalna vaga marke „Campy“;- Boca sa nepoznatom tekućinom, sa natpisom „Metanol“; – PVC vrećica sa nepoznatom bijelom praškastom materijom; – Vatreno oružje – automatatska puška MP40, sa pripadajućim okvirom u kojem se nalazilo devet metaka kalibra 9 mm, – Ručna bomba crne boje- Okvir za pištolj sa pet metaka kalibra 7,65 mm; – Novac u iznosu od 400.00 KM;- Mobilni telefon marke Samsung C5 zlatne boje sa dvije kartice. Prilikom realizacije navdene operativne akcije na području grada Sarajeva izvršeno je lišenje slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uhapšene osobe privedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje, saopšteno je iz SIPA-e.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...