Akcija “Mreža IV”: Uhapšeno 29 osoba, većina u Zenici, traga se za tri

preporučujemo

Tokom nastavka akcije “Mreža IV” na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Kantona Sarajevo ukupno je uhapšeno 29 osoba, potvrđeno nam je u MUP-u ZDK.

U Zenici su uhapšene 23 osobe, u SBK četiri, a u Sarajevu dvije. Prema riječima glasnogovornice MUP-a ZDK Aldine Alić, jedna osoba koja je bila predmet akcije već se nalazi odranije na izdržavanju kazne, dvije su u pritvoru iz ranijih akcija za trgovinu ljudima, dok je za troje raspisana potraga.

Radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva “Mreža IV”, koju provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa Federalnom upravom policije i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Današnja akcija je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija “Mreža I”, “Mreža II” i “Mreža III” koje su sprovedene u 2016., 2017. i 2019. godini, i u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...