Aktivistica Aida Ćorović mora platiti više od 1.600 KM jer je jajima gađala mural zločincu Mladiću u Beogradu

Preporučujemo

Aktivistica Aida Ćorović koju je u novembru 2021. godine srbijanska policija privela jer je jajima gađala mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, sada mora platiti i kaznu 100.000 dinara (više od 1.600 KM) zbog tog čina jer joj stigla takva presuda.

– Ako je Srbija država, ja sam leteći tanjir i to je tako. Danas mi je stigla presuda (Prekršajnog suda u Beogradu) da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimović) jajima gadjala zidni prikaz osuđenom ratnom zločincu (ko je zaboravio – za genocid, dakle, najteži ratni zločin!!!) Ratku Mladiću, te na ime kazne, treba da platim 100 hiljadarki dinara – napisala je Ćorović na svome Facebook profilu i dodala:

– U ovoj kaznionici i kazamatu, jer je to Srbija postala za vrijeme vlasti Aleksandra Vučića, ubice, kriminalci, ratni zločinci, ološ svake vrste i ljudska bića koja više podsjećaju na pobješnjele zvijeri, imaju svu moguću zaštitu, dočim smo svi ostali, na margini.

Istakla je da je ona svoj put odavno trasirala.

Preko prekrečenog murala Ratka Mladića navijači Partizana ostavili poruku
– Nisam baš znala koliko će me skupo koštati, ali, da mogu da se vratim unazad, uvijek bih izabrala isti scenario. Meni je čast i ogromna moralna satisfakcija što sa tim polusvijetom ne hodam istom stranom ulice, što sam, bez obzira na cijenu, izabrala teži, ali, bar ljudski put. Naravno, neće me njihovi pritisci obeshrabriti i uplašiti, znam da se oni više boje ljudi poput mene i mnogih od vas, nego što se mi bojimo njih – zaključila je Ćorović.

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom ljeta 2021, mjesec dana nakon što je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Mural je više puta uništavan i vraćan u prvobitno stanje, da bi u maju, nakon dva slučaja masovnih ubistava u Srbiji, ponovo bio prekrečen.

Najnovije

Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome...