Alarmantna situacija u Visokom, voda prijeti kućama

Preporučujemo

Jaka kiša te snijeg uzrokovali su ponovo poplave u nekoliko bh. gradova.

Jedan od njih je i Visoko, gdje se izlila rijeka Fojnica u naselju Prijeko te su ekipe civilne zaštite i vatrogasci na terenu.

Sudeći prema snimcima, voda je stigla i do domaćinstava, a nadležna civilna zaštita je pokušala spasiti stvar te su danas postavljali vreće sa pijeskom.

Održana je i sjednica taba Civilne zaštite Visoko kojoj su prisustvovali gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima, te predstavnici Civilne zaštite, Policijske stanice Visoko, kao i Crvenog krsta te na kojoj je bilo riječi o poplavama.

“Zimačnica je dostigla visok nivo, ali je problem ove rječice riješen odmah ovoga jutra angažmanom skipa, koji je proširio korito i nivo je oboren, te nema opasnosti od izlijevanja. Najkritičnije jutros je u naselju Prijeko gdje se rijeka Fojnica već izlila i došla do podruma kuća.

Na terenu su služba Civilne zaštite, kao i vatrogasci, pokušava se obezbijediti da voda ne prodire dalje, postavljaju se vreće sa pijeskom i prati stanje, a već su spremljene i pumpe koje će se koristiti za izbacivanje vode iz podruma kuća u koje je voda uspjela da prodre. Muhašinovićki potok se također izlio, u Grajanima je ugrožena jedna kuća, a problemi su prisutni i sa putevima u Gornjoj Zimči, kao i Goranima.

Gradonačelnik je zadužio Civilnu zaštitu da se odmah poduzmu koraci kako bi se dobile potrebne saglasnosti za produbljenje korita rijeke Fojnice u Prijekom, te vađenje određene količine šljunka, što bi produbilo korito i onemogućilo situacije poput današnje. Ovaj zaključak je usvojen, te će biti i realizovan čim stignu potrebne saglasnosti i voda se povuče u svoje korito.

Pratit će se redovno stanje na terenu, blagovremeno djelovati, a ukoliko se ukaže potreba ponovo će biti sazvana i vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Visoko, piše Visoko.co.ba.

U 10:45 sati nivo rijeke Fojnice je iznosio 218 cm, što je ipak niži nivo u odnosu na prethodne poplave iz mjeseca novembra (230 cm bio vodostaj početkom novembra), dok je nivo Bosne 311 cm i za sada je u odnosu na 390 cm od 6. novembra, poprilično niži!, navodi se u saopćenju.

Najnovije

Požar na planini Prenj, u Neumu i Konjicu stanje nepromjenjeno

U utorak večer oko 20.45 sati aktivirao se požar na planini Prenj, na lokaciji Golič – Ovča, izvjestili su u...