Alija Kožljak: Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati

preporučujemo

Svaki pokret koji bi mogao aludirati na neko vojno organizovanje ili samoorganizovanje u smislu ugrožavanja vojnih objekata i sistema OSBiH, svakodnevno prati EUFOR u BiH, ali i NATO. Kako je u razgovoru za N1 kazao Alija Kožljak, bivši šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, to bi se direktno spriječilo silom, jer ne radi se više da li neko radi u interesu BiH već je u pitanju legitimitet i kredibilitet međunarodne zajednice.

– Mislim da g. Dodik nesmotrenim izjavama, ili da budemo direktni protustavnim izjavama unosi nemir među građane, ali unosi i nemir među profesionalce u OSBiH jer su načinile najznačanije reforme u BIH i nije slučajno da je svoje djelovanje uperio upravo protiv oružanih snaga. No najave o povlačenju snaga nisu realne i Dodik to zna. Već je povukao izjavu da će opkoliti kasarne kako je to rađeno u Sloveniji. Ako bi kreneo u blokadu kasarni istog momenta će se upotrijebiti snage EUFOR-a na terenu i zaštiti vojni objekti. Ako se procijeni da je potrebno biće zatražene i rezervne snage. Po tom pitanju su već rađene i vježbe. U slučaju postavljanja bilo kakvih punktova na bilo kojoj lokaciji definitivno bi se dodatno rušio legitimitet institucija RS, što bi dovelo u pitanje ovaj entitet. Na to su već upozoreni –  kazao je Kožljak.

EUFOR nije imao mandat na početku rata, sada ima

– Neko upoređuje ovu situaciju sa početkom rata u BiH, no tada EUFOR nije imao mandat, sad ga ima. Sada međunardna zajednica ima mandat i EUFOR i NATO. Takve punktove odmah bi uklanio EUFOR, bez ikakvih traženja lokalnih snaga da pomognu u tome.U slučaju većeg oružanog nasilja, poput recimo nasilja iz neke susjedne države, odmah bi reagovao NATO – dodaje Kožljak.

Pročitajte:  Ministri NATO-a danas raspravljaju o stanju BiH

Sankcije narednih dana

Prema Kožljaku sankcije za političare ali i privrednike u BiH već su pripemljene i biće objavljene naredenih dana.

– Na međunarodnom planu sankcije protiv političara, ali i privrednika i drugih pojedinaca koji ih podržavaju, već se implementiraju. Lista je tokom ljeta bila reducirana, ali zbog posljednjih događaja ponovo se proširuje. Njihov cilj nije samo borba protiv kriminala, već i prijetnji po teritorijalni integritet BiH  – kaže.

IzvorN1

Najnovije

Prognoza za BiH: Zima će biti hladnija od prošlogodišnje

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane MedCOF-a17 i SEECof-a 26, kao i produkata FHMZBiH, na području...