Ambasada Njemačke u BiH: Vlast u RS-u da utvrdi odgovornost za prijetnje Schmidtu

Preporučujemo

Njemačka ambasada u Sarajevu u vezi pjesme koja se pjevala na skupu u Banja Luci, a u kojoj se prijeti visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu koji dolaze iz Njemačke očekuje vlast u RS-u utvrdi odgovornost za izrečene prijetnje.

– Sloboda govora i sloboda okupljanja su osnovni stubovi demokratije. Savezna vlada Njemačke podržava i promovira ove osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi. Ali, Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu. Prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu izrečene u Banja Luci na protestnom skupu 20. aprila protiv njegove odluke o Zakonu o neprokretnoj imovini u RS, donesene 12. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive.

Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Pročitajte:  Visoki predstavnik Schmidt oštro osudio: "Neodgovorna retorika mora stati"

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...