Ambasada Rusije u BiH: Gnusni izrazi uz pomoć kojih član Predsjedništva opisuje legalno izabranog Predsjednika RS

Preporučujemo

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini danas je reagirala na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a koja se tiče izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o prekidu odnosa između RS i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Obratili smo pažnju na ocjene, iznesene od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u vezi odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH.

Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Onda kako on karakterizuje svoju vlastitu odluku o prekidu kontakata sa ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna?

Smatramo gnusnima izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH opisuje legalno izabranog Predsjednika RS Milorada Dodika. Čitajući „djelo“ Denisa Bećirovića, ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o „proatlantskoj temi“, o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj Bosni i Hercegovini.

Izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina Bosne i Hercegovine. Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima.

 

I apsolutno se nikako ne kose sa zdravim razumom riječi Denisa Bećirovića o sumnjivosti „postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica, stvorenih 21. novembra 1995. godine“. Ovo nije nešto drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom Mirovnom sporazumu.

Očekujemo od garanata Mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve antidejtonske izjave – navode iz Ambasade.

 

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...