AMBASADA SAD-a O ”NON-PAPERU”: “Niti Dayton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje”

preporučujemo

“Nećemo komentarisati špekulacije o ‘non-paperu’ na koji se referišete”, kazali su za N1 iz Ambasade SAD-a u BiH odgovarajući na upit o ”non-paperu” koji, navodno, govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Kako su istaknuli iz Ambasade, stav SAD-a po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države, predodređene za euroatlantsku zajednicu, dobro je poznat i nepromijenjen.

”Mi smo privrženi principima Daytona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o tome nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dayton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, kazali su iz Ambasade SAD-a za N1.

Istaknuli su da secesionistička retorika, dovođenje u pitanje postojanja bilo kojeg od dva entiteta, dovođenje u pitanje posvećenosti SAD-a i EU ili drugih partnera unapređenju stabilnosti i prosperiteta BiH, primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva u vezi s EU.

Najnovije

Bugajski o ubrzanom naoružavanju Srbije: Nabavlja se oružje iz Rusije i moglo bi se koristiti u slučaju rata u BiH

Janusz Bugajski kaže da manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju...