Ambasada SAD-a podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Ambasada SAD-a je podržala usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici, navodeći da je njena važnost još veća zbog konstantnog negiranja genocida i potrebe da se istina prenese na nove generacije te oda počast žrtvama ovog zločina.

“Sjedinjene Države su ponosno kosponzorisale rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i pozdravljaju njeno usvajanje.

- -

Konstantno poricanje srebreničkog genocida iz 1995, čini njegovo međunarodno obilježavanje još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nesporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza.

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj skupini ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje,” navodi se u objavi na X-u.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 18 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...