Ambasada SAD-a: Zločin na Markalama je počinila Vojska RS-a i to je utvrđeno

Preporučujemo

Jučer je obilježena 29. godišnjica masakra na Markalama, a Milorad Dodik opet je negirao činjenice o tom događaju. Tim povodom, reagovala je Ambasada SAD-a u BiH.

Polaganjem cvijeća na mjestu masakra, na pijaci Markale u Sarajevu, brojne delegacije odale su počast žrtvama ovog stravičnog zločina. Među njima, našao se i visoki predstavnik Christian Schmidt.To je izazvalo, u najmanju ruku, sramnu reakciju Dodika koji je sve to opisao kao “Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina”.

Tim povodom, danas je reagovala američka Ambasada u Sarajevu koja je masakr na Markalama jasno opisala kao “besmislen čin nasilja nad civilima i ratni zločin koji su počinile snage VRS-a”.

“Napad na pijacu Markale 5. februara 1994. godine bio je besmislen čin nasilja nad civilima i ratni zločin koji su počinile snage VRS-a prilikom opsade grada Sarajeva. Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromjenjive”, piše u Twitter objavi ambasade.

“Laži i dezinformacije o ovom ili drugim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992-1995 ponovo traumatiziraju žrtve i njihove porodice i potkopavaju pomirenje i međusobno razumijevanje”, poručuju.

Podsjećanja radi, 29 godina na pijaci Markale u eksploziji minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja ubijeno je 68 ljudi, a 142 osobe su lakše i teže povrijeđene.

Za njihova ubistva osuđen je i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić. Dragomira Miloševića Haški tribunal 2009. godine osudio je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...