Ambasada SAD čvrsto podržala odluku Šmita

Preporučujemo

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Chriatian Schmidt) iskoristio je Bonske ovlasti i nametnuo je izmjene Izbornog zakona.

Povodom toga, oglasila se Ambasada SAD u BiH. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika da učvrsti stabilnost i poboljša funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ove mjere su bile hitno potrebne.

Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paralizovan. Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni. Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

U proteklim godinama političke stranke imale su više prilika da riješe preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u Federaciji, uključujući i u avgustu i septembru kada ih je visoki predstavnik pozvao da pokušaju postići iskren kompromis. Umjesto toga, mnoge stranke su našle nove načine da napadaju institucionalni integritet zemlje. Bh. građani trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna reagovati na sve veći broj unutrašnjih i vanjskih kriznih situacija. Nefunkcionalnost nije samo neodgovorna, ona je opasna.

Kada je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poduzela korake s ciljem podrivanja državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica poduzela je korake i sankcionisala odgovorne lidere. Kada su lideri iz ličnog interesa pokušali uslovljavati finansiranje izbora, međunarodna zajednica poduzela je aktivnosti i osigurala Centralnoj izbornoj komisiji sredstva neophodna za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati praznim obećanjima i lažnoj posvećenosti političkih idera da će ovaj put iskreno pregovarati, da će postići smislen kompromis i da će interese građana koje predstavljaju staviti iznad sopstvenih, uskih etno-nacionalističkih ili finansijskih interesa. Prošlo je vrijeme praznih obećanja lidera koji konstantno ne postižu rezultate.

Sve stranke će u ovim amandmanima naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada. Neke će biti razočarane jer ova odluka ne mijenja osnovnu strukturu vlasti u BiH. Daytonski mirovni sporazum definiše BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostali i građani. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav iz Daytona; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Evropski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je da provodi Daytonski mirovni sporazum. To uključuje osiguranje funkcionalnosti bh. institucija i mehanizama raspodjele vlasti u tim institucijama. Ukoliko one ne funkcionišu, građani ne mogu voditi debate i odlučivati o tome da li i kako žele da promijene način na koji se upravlja u zemlji.

Ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi je korak ka obnovi unutrašnje ravnoteže koja je BiH potrebna da rješava pitanja upravljanja, osigura prosperitet, odgovori na šire geopolitičke izazove i osigura svoje mjesto u evro-atlantskoj zajednici zemalja.

Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.Ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi je korak ka obnovi unutrašnje ravnoteže koja je BiH potrebna da rješava pitanja upravljanja, osigura prosperitet, odgovori na šire geopolitičke izazove i osigura svoje mjesto u evro-atlantskoj zajednici zemalja. Oni koji nastoje uništiti institucije ove zemlje radi sopstvenih političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, biće za to smatrani odgovornim – naveli su iz Ambasade SAD.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...