Ambasada SAD-a: Svi amandmani na Izborni zakon moraju imati široku političku podršku

preporučujemo

Rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je usvojilo Vijeće Evrope u srijedu navečer, a u kontekstu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine za novinsku agenciju Patria komentirali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

U tački 7. Rezolucije se navodi da “Skupština primjećuje da su izbori u 2014. godini po drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu Sejdić i Finci. Da ponovimo, samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidovati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani/imenovani u Dom naroda PSBiH”.

U tački 8. Rezolucije se kaže da “do sada nije usvojen nijedan amandman na Ustav kojim bi se riješilo ovo temeljno pitanje. Skupština još jednom apeluje na političke aktere da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene Ustava i Izbornog zakona najkasnije u roku od šest mjeseci prije sljedećih općih izbora u oktobru 2018. godine. Obaveza boravišta vezana za izbor tročlanog predsjedništva države također treba biti ukinuta u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Pilav”.

Između ostalog iz Ambasade su komentirali da li novi Izborni zakon u BiH na bilo koji način pokušava pomiriti građansko i etničko.

– Svi amandmani na Izborni zakon moraju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Jasno je da treba hitno rješavati pitanje neophodnih izmjena u vezi sa izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić. Duboko smo uvjereni da ova nastojanja moraju biti u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i prethodnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Bosanskohercegovački politički lideri imaju i obavezu i kapacitet da definišu put napretka koji bi bio prihvatljiv svima. Međunarodna zajednica je i dalje opredijeljena da podrži dijalog političkih stranaka – kažu za NAP iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Pročitajte:  Biden imenovao čovjeka koji će biti zadužen za "crnu listu" SAD-a
Pročitajte:  Blinken i Borrell: Svi treba da poštuju i štite institucije Bosne i Hercegovine

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope velikom većinom usvojila je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Za Rezolucija je glasalo 496 zastupnika, 132 su bila protiv, a 67 suzdržanih.

Najnovije

Vranić će nenajavljeno obilaziti zdravstvene ustanove, direktorima poručio da ga čekaju na radnom mjestu

Zbog većeg broja pritužbi građana Kantona Sarajevo na rad javno-zdravstvenih ustanova, ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić najavio je...