Ambasada SAD u BiH o stavljanju Kajmaković na crnu listu: Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svog praga

Preporučujemo

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio na crnu listu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dianu Kajmaković, oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

– Diana Kajmaković pravi je primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost bh. pravosudnog sistema da se uhvati u koštac s endemskom korupcijom na najnižem nivou. Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svoga praga – navode iz Ambasade SAD u BiH i dodaju:

– Pravosuđe ne može biti učinkovito kada neki od njegovih dužnosnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema. Nema mjesta za korumpirane tužitelje ni u jednom pravosudnom sistemu, a mi ćemo i dalje koristiti alate koji su nam na raspolaganju kako bismo ih pozvali na odgovornost. Budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici naroda to zahtijeva.

Podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD danas je izjavio da Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...