Ambasada SAD: Zaključci usvojeni na ‘svesrpskom saboru’ su namjerni napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH

Preporučujemo

Američka ambasada u BiH oglasila se večeras na društvenim mrežama saopštenjem o “svesrpskom saboru”, održanom proteklog vikenda u Beogradu.

“Zaključci usvojeni na ‘svesrpskom saboru’, koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu BiH, ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama.

- -

Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. To je vrlo opasno.

Javne izjave zvaničnika Rs, a posebno predsjednika Rs Dodika i predsjednika Narodne skupštine Rs Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ Rs, drugo ime za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.

Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici Rs.

- -

Rs nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine.

Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike Rs, žele i zaslužuju”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Najnovije

Na današnji dan prije 20 godina obnovljen je Stari most

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća,...