Ambasador Katara: Evakuacije državljana BiH iz Gaze je dio naših napora i bliske saradnje s bratskim zemljama

Preporučujemo

Ambasador Države Katar u BiH. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah rekao je povodom dolaska državljana BiH i njihovih srodnika iz Gaze u Sarajevo da je evakuacija stranih državljana dio humanitarnih napora Katara i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama.

Ovo je saopćeno iz Ambasade Države Katar u BiH nakon što je ova zemlja pomogla logistički da se državljani BiH i njihovi srodnici prebace do Sarajeva.
“U tom smislu, vlasti Države Katar učinile su značajne diplomatske napore kako bi došlo do evakuacije građana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika čiji životi su bili ugroženi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Čast nam je da smo imali priliku učestvovati u ovoj humanoj misiji te najprije osigurati smještaj evakuiranih osoba u Egiptu, a potom i njihovo putovanje prema Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ovdje naći svoj mir i sigurnost do stjecanja uvjeta za njihov siguran povratak u Gazu u narednom periodu”, saopćeno je.

Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra 2023. vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja.

Podsjećamo na izjavu Emira Države Katar Tamima bin Hamada Al-Thanija, koji je 24. oktobra 2023. godine upozorio da ovaj rat “prelazi sve granice”, da ugrožava sigurnost regije, te da je dijalog jedino rješenje za okončanje ove krize.

Najnovije

Detalji sinoćnje akcije u Sarajevu: Zbog razbojništva nad strankinjom privedena dva 18-godišnjaka i troje maloljetnika

Sarajevska policija sinoć je u naselju Marijin Dvor presrela automobil i privela pet osoba koje su se u njemu...