Amel Tuka: Očekivao sam bolje rezultate, ali oprezno i strpljivo mogu do finala

Preporučujemo

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka po sopstvenom priznanju nije u najboljoj formi pred nastup na Evropskom prvenstvu u Minhenu, ali ističe kako će mu osnovni cilj i ovog puta biti plasman u finale.

Tuka će na put u Minhen krenuti u utorak, 16. augusta, jer ga nastup u kvalifikacijama na 800 metara, u kojima će nastupiti i Abedin Mujezinović, očekuje u četvrta (10.10 sati). Polufinala su dan kasnije u 20.27 sati, a finale je na program posljednjeg dana dana EP-a, u nedjelju, 21. augusta u 19.40 sati.

– Sve u svemu ovog ću puta morati imati malo drugačiji pristup nego do sada na velikim takmičenjima. Moram ući s velikim oprezom i biti strpljiv da prođem kvalifikacije i polufinale. U ovom trenutku nemam u nogama vrijeme 1:43.00, kao što sam pred ranija takmičenja, a s kojim sam bio siguran sve do finala.

I ovog puta u dva dana imamo dvije trke pa, prije finala, slijedi dan pauze, ali ću već u polufinalu morati trčati kao da je i finale – svjestan je svog trenutnog stanja Tuka.

Kako bi se što bolje spremio za napore koji ga očekuju u Minhenu, proteklu je subotu nastupio na trci Dijamantne lige u Poljskoj, a u utorak već na mitingu u Mađarskoj. Plasmani, ali ni ostvarena vremena nisu na nivou njegovog kvaliteta i potencijala, ali je ohrabrujuće da je vrijeme iz druge trke (1:46.77) za skoro punu sekundu bolje nego od trke u subotu (1:47.76).

Bile su to ujedno i prve njegove trke nakon 5. jula i nastupa na mitingu u Barceloni, gdje je trčao 1:47.19 te je odlučio propustiti Svjetsko prvenstvo u američkom Eugenu (Oregon). Najbrže je ove sezone trčao u italijanskom Grosetu, 22. maja, kada je istu dionicu istrčao za 1:46.15. Na pitanje da li “kočnice mogu popustiti” upravo u Minhenu, odgovara kako se nikada ne zna.

– Činjenica je da sam zdrav, da se dobro osjećam i da dobro treniram. Sve je super, osim rezultata ove sezone. Zadovoljan sam treninzima, radio sam jako i naporno, a u šta se uvjerio te je baš to isticao i prilikom nedavnog boravka u BiH trener Gianni Ghidini.

Međutim, činjenica je da sam i sam očekivao bolje rezultate. Da li se šta poremetilo pa krenulo u drugom smjeru nakon što sam u junu imao dva-tri dana groznicu, stvarno ne znam. Međutim, kažem, strpljivo i oprezno idem do finala – kaže Tuka.

Napominje kako je na trci u mađarskom Sekešfehervaru, gdje je bio šesti, bilo guranja na stazi, a da je on trku završio s “probušenom lijevom sprintericom”. Neko mu je, podvlači, u gužvi stao na nogu.

VEZNI TEKST – Amel Tuka otkazao nastup na Svjetskom prvenstvu

Tuka je, s 1.254 boda, trenutno na 10. mjestu na listi najboljih evropskih srednjeprugaša na 800 metara. Najuspješniji su ove sezone Francuzi Benjamin Robert s 1.330 i Gabriel Tual s 1.326, te Britanac Elliot Giles s 1.325 bodova.

Međutim, to ne mora značiti ništa, jer je Tukin najbolji rezultat 1:42.51, od 17. jula 2015. godine iz Monaka. Prošle je godine, u finalu Olimpijskih igara u Tokiju, trčao 1:45.98, ali je najveće uspjehe ostvario na svjetskim prvenstvima – 2015. godine bio je treći i bronzini u Pekingu (1:46.30), a 2019. godine u katarskom glavnom gradu Dohi osvojio je drugo mjesto i srebrenu medalju s vremenom 1:43.47.

Na evropskim prvenstvima na otvorenom najbolji mu je plasman četvrto mjesto iz Amsterdama iz 2016. godine (1:45.74), dok je 2014. godine u Cirihu bio šesti, s vremenom 1:46.12.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...