Američka vojska uskratila 300 miliona dolara pomoći Pakistanu

Preporučujemo

Američka vojska je donijela odluku o otkazivanju 300 miliona dolara pomoći Pakistanu zbog navodnog propuštanja da poduzme odlučnu akciju u borbi protiv militanata, izvijestili su američki državni mediji.

Citirajući glasnogovornika Pentagona, Radio Pakistan je izvijestio kako se za ovu odluku sad traži saglasnost Kongresa.

Odluka je objelodanjena nekoliko dana uoči očekivane posjete američkog sekretara Michaela Pompea Pakistanu, gdje bi se trebao susresti sa premijerom Imranom Khanom.

I ranije ove godine SAD je blokirao 500 miliona dolara pomoći Pakistanu koju je trebalo da isplati kao nadokandu za učešće te zemlje u antiterorističkoj borbi u Afganistanu.

Odnosi ova dva saveznika u borbi protiv terorizma poremećeni su od januara prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump stupio na dužnost, uglavnom zbog nepoklapanja interesa u ratom razorenom Afganistanu.

Washington optužuje Islamabad da osigurava slobodno nebo za moćnu Haqqani mrežu koja se krivi za veliki broj napada na strane trupe u Afganistanu.

Pakistan odbija ove optužbe i traži priznanje za svoje žrtve u borbi protiv terorizma.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...