Američka vojska uspostavila stalni garnizon u Poljskoj, brojat će 4.000 vojnika

Preporučujemo

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako će američka vojska od 21. marta u Poljskoj imati stalno raspoređen garnizon vojske u cilju ispunjenja zahtjeva na području Evrope.

Kako je navedeno, garnizon će predstavlajti jedano od trajnih poboljšanja Sjedinjenih Američkih Država u Evropi, a prilikom predstavljanja vojnika koji će djelovati u sklopu ove misije, komandant John Kolasheski izjavio je kako ovo znači produbljivanje veza između Evrope i SAD-a.

“Odnos Amerike i Poljske služi kao primjer produbljivanja veza u cijelom savezu. Današnja ceremonija je opipljiv podsjetnik na rast naše veze”, rekao je on.

Povodom uspostavljanja garnizona javnosti se obratio i američki ambasador u Poljskoj Mark Brzezinski.

“Ovaj vojni garnizon osigurava da naši hrabri muškarci i žene u uniformama imaju podršku koja im je potrebna kako bi se mogli fokusirati na vojnu misiju”, rekao je ambasador.

Prema navodima iz Pentagona, američki garnizon u Poljskoj će pružati direktnu podršku operacijama baze sa otprilike 4.000 rotacionih snaga i 2.500 pripadnika vojnog osoblja.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...