- Advertisement -

Američke sankcije Rusiji su teške 50 milijardi dolara

Preporučujemo

Predložene američke akcije mogle bi nanijeti ogromnu štetu Rusiji koja bi se mogla mjeriti u milijardama dolara.

SAD navodno pokušavaju uvjeriti svoje saveznike da nametnu nove sankcije Rusiji ukoliko dođe do rata u Ukrajini. Ove sankcije bi se mogle odnositi na izvoz oružja i energije, što bi moglo koštati Rusiju oko 50 milijardi dolara, piše njemački Bild navodeći neimenovane izvore.

Drastični korak je navodno predložio William Burns, šef CIA-e, dok je boravio u posjeti Berlinu. Američki zvaničnici su zatražili od njemačke vlade da zabrani uvoz ruskih sirovina te da blokiraju pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2.

Berlin je dao garancije SADču da u slučaju napada Rusije na Ukrajinu ruski plin neće prolaziti kroz plinovodd Sjeverni tok 2, međutim, ured njemačkog kancelara je izrazio sumnju u vezi potpunog napuštanja ključnog plinovoda, a to je rezultiralo nervozom u Washingtonu.

U posljednjih nekoliko mjeseci mnogi zapadnjački mediji i američki zvaničnici su upozoravali na rusku invaziju Ukrajine. Washington i neki saveznici su zaprijetili Kremlju novim sankcijama ukoliko dođe do invazije, a razlog prijetnji je grupisanje ruske vojske blizu ukrajinske granice.

Moskva konstantno odbacuje optužbe tvrdeći da ima pravo obavljati vojne manevre u svojim granicama.

Pročitajte:  Rusija bacila fosforne bombe nakon pobjede Ukrajine na Euroviziji
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...