Američke vlasti i dalje u pritvoru drže više od 500 djece imigranata

Preporučujemo

Više od 500 djece koja su ilegalno ušla u SAD i dalje se nalaze u pritvoru, tri sedmice nakon što je pravosudna odluka obavezala saveznu vladu da ih vrati porodicama, pokazuju sudski dokumenti.Među 565 maloljetnika koje drži Kancelarija za relokalizaciju izbjeglica, podređena Ministarstvu zdravlja i socijalnim službama, njih 24 su jednogodišnjaci ili su još mlađi.

Prema podacima Kancelarije, roditelji 366 djece više nisu u SAD-u, roditelji 154 mališana su rekli da ne žele da im se djeca vrate dok 180 maloljetnika ne može biti vraćeno roditeljima koji se smatraju prijetnjom po sigurnost djece.

Te kategorije se mogu i preklapati.

Politika “nulte tolerancije” vlade predsjednika Donalda Trampa bila je na snazi od aprila do juna i obuhvatala je pritvaranje hiljada ilegalnih imigranata uhvaćenih pri prelazu granice.

Međutim, između 2.300 i 3.000 djece koja su došla s roditeljima je bilo odvojeno i smješteno u centrima Ministarstva zdravlja, nekad i hiljadama kilometara daleko, što je izazvalo talas protesta.

Negodovanje u SAD-u i svijetu je natjeralo Trampa u junu da zabrani sistematsko razdvajanje porodica.

Federalni sudija u Kaliforniji je naredio da sve porodice s kojima je to moguće učiniti moraju biti spojene prije 26. jula.

Najnovije

Prijeti li nam nova pandemija: BioNTech i Pfizer u oktobru planiraju isporuku vakcina prilagođenih omikronu

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech objavila je u danas kako planira već u oktobru isporučiti vakcine prilagođene varijanti omikron. Ako je...