Američke vlasti i dalje u pritvoru drže više od 500 djece imigranata

Preporučujemo

Više od 500 djece koja su ilegalno ušla u SAD i dalje se nalaze u pritvoru, tri sedmice nakon što je pravosudna odluka obavezala saveznu vladu da ih vrati porodicama, pokazuju sudski dokumenti.Među 565 maloljetnika koje drži Kancelarija za relokalizaciju izbjeglica, podređena Ministarstvu zdravlja i socijalnim službama, njih 24 su jednogodišnjaci ili su još mlađi.

Prema podacima Kancelarije, roditelji 366 djece više nisu u SAD-u, roditelji 154 mališana su rekli da ne žele da im se djeca vrate dok 180 maloljetnika ne može biti vraćeno roditeljima koji se smatraju prijetnjom po sigurnost djece.

- -

Te kategorije se mogu i preklapati.

Politika “nulte tolerancije” vlade predsjednika Donalda Trampa bila je na snazi od aprila do juna i obuhvatala je pritvaranje hiljada ilegalnih imigranata uhvaćenih pri prelazu granice.

Međutim, između 2.300 i 3.000 djece koja su došla s roditeljima je bilo odvojeno i smješteno u centrima Ministarstva zdravlja, nekad i hiljadama kilometara daleko, što je izazvalo talas protesta.

Negodovanje u SAD-u i svijetu je natjeralo Trampa u junu da zabrani sistematsko razdvajanje porodica.

- -

Federalni sudija u Kaliforniji je naredio da sve porodice s kojima je to moguće učiniti moraju biti spojene prije 26. jula.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...