Američki geološki institut: Broj mrtvih mogao bi se popeti na 10.000

Preporučujemo

Broj poginulih u snažnom potresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku mogao bi dosegnuti čak 10.000 ljudi, priopćio je Američki geološki institut (USGS).

Prema svojim procjenama, USGS kaže da postoji 47% šanse da dosegne između 1000 i 10.000 ljudi, dok postoji 27% šanse da dosegne između 100 i 1000 i 20% šanse da dosegne između 10.000 i 100.000.

Procjene USGS-a proizlaze iz modeliranja temeljenog na povijesnim potresima u regiji, stanovništvu izloženom najjačim potresima i ranjivosti struktura u najteže pogođenim zonama.

“Vjerojatni su velik broj žrtava i velika šteta, a katastrofa je vjerojatno raširena”, stoji u izvješću USGS-a. “Stanovništvo u ovoj regiji živi u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje i neke otporne strukture.” Izvješće također procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo dosegnuti do 2% turskog BDP-a.

Do sada je potvrđeno više od 600 mrtvih i više od 3000 ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, prema dužnosnicima i državnim medijima.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...