Američki mediji: Facebook od banaka tražio podatke o korisnicima

Preporučujemo

Američki mediji objavili su kako je kompanija Facebook od banaka tražila informacije o financijskim transakcijama korisnika ove društvene mreže, prenosi Anadolija.

Američki list “Wall Street Journal” objavio je tekst u kome su iznesene tvrdnje kako je Facebook tražio informacije o finansijskim transakcijama i stanju računa svojih korisnika kod banaka JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i US Bancorp.

Iz Facebooka je objavljeno saopćenje u kojem su negirane ovakve tvrdnje. Navedeno je kako pojedini korisnici dijele financijske informacije putem aplikacije Messenger, no da društvena mreža takve informacije ne koristi u svrhe bilo kakvog marketinga.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, uposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona osoba, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), došli u ruke kompanije Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u SAD-u i u Evropi otvoreno je nekoliko istraga, dok se Zuckerberg nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika društvene mreže Facebook.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...