Američki oficir otpušten zbog seksualnih prijestupa u BiH

Preporučujemo

Američki major Joseph Lundberg, koji je otpušten iz službe nakon 30 godina rada, priznao je krivicu za seksualno uznemiravanje koje je počinio u BiH i odslužit će kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Naime, optužbe s kojima se suočio odnose se na prošlu godinu, kada je radio kao glavni narednik NATO štaba u Sarajevu.

Prema uslovima sporazuma o priznanju krivice i presudi Lundberg će okončati svoju 30-godišnju karijeru kao E-4 sa lošim ponašanjem pri otpuštanju, javlja Stars and Stripes.

Seksualna uznemiravanja su se desila nakon pijane večeri u kampu Butmir, gdje se nalazi NATO štab.

Kako se navodi, priznao je da je pukao grudnjak ženi koja ga je prijavila nastojeći da ga skine te je davao neprimjerene komentare sa seksualnom konotacijom dok je bio u baru.

Dalje se navodi da je, kasnije te noći, poznanica koja živi van baze ostala da prespava kod njega, a on je dodirivao njene grudi bez pristanka.

“Ono što je počelo kao noć slavlja brzo se pretvorilo u neopisivih 18 mjeseci noćne more koja još uvijek traje”, rekla je žena u sudnici, dodajući da je potrošila skoro 15.000 dolara na savjetovanje kako bi procesuirala šta se dogodilo.

Lundberg je također priznao krivicu za nepoštovanje nadređenog ženskog oficira u Bosni i Hercegovini izražavajući ponižavajuće komentare o njenom seksualnom ponašanju.

Njegova peta priznata krivica bila je optužba za ometanje pravde koja se odnosila na brisanje tekstualnih poruka u vezi s njegovim prestupima.

Lundberg je rekao sudu da je patio od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja kada su prestupi počinjeni početkom 2022. godine, ali i alkoholizma.

“Propao sam u ulozi komandnog majora NATO štaba Sarajevo. Napravio sam neoprostive greške… i ugrozio vrlo važnu misiju NATO štaba Sarajevo”, rekao je Lundberg.

Najnovije

Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome...