Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a: Schmidt preuzima dužnost 1. augusta, OHR ostaje

preporučujemo

Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Richard M. Mills rekao je da večeras da njegova zemlja daje punu podršku novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

On je ovo kazao nakon što je Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog rezolucije Moskve i Pekinga u kojoj se pozivalo na zatvaranje OHR-a.
Mills, koji je zamjenik američkog ambasadora u UN-u, rekao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju imenovanje Schmidta. Rekao da je SAD neće podržati tekst koji narušava Dejtonski sporazum, zbog čega večeras nisu glasali za predloženu rezoluciju.

Dodao je da je Schmidta imenovao Upravni odbor (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) 27. maja.

“Sve članice UO-a su prihvatile imenovanje Scmidta, osim Rusije. Odluke Upravnog odbora ne moraju biti jednoglasne. Schmidt će preuzeti dužnost 1. augusta i Vijeće sigurnosti UN-a nema ulogu u njegovom imenovanju”, naveo je Mills.

On je podsjetio da su uslovi za zatvaranje OHR-a jasno naznačeni 2008. godine u agendi 5+2.

“Ovi uslovi nisu ispunjeni. Hitne reforme u BiH su neophodne. Nacionalistička retorika i dalje je prisutna i ometa napredak”, rekao je Mills, te dodao da će biti nastavljena komunikacija s OHR-om.

Najnovije

Italijanski ratni fotograf traga za djevojčicom iz Sarajeva

Fotograf iz Italije Alessandro Dalla Pozza, koji je tokom rata boravio u Bosni i Hercegovini i bilježio kamerom užase...