Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta

Preporučujemo

 

Muškarac se zapalio ispred ambasade Izraela u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolija.

- -

Novinar AA je informacije o ovom incidentu dobio od službenika vatrogasne i hitne zdravstvene službe Washingtona.

Zvaničnik je naveo da je dojava Vatrogasnoj službi u Washintgonu došla oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Navodeći da se u izvještaju kaže da se odrasli muškarac zapalio ispred zgrade izraelske ambasade u Washingtonu, zvaničnik je rekao:

– Kada smo stigli na lice mjesta, vidjeli smo da je požar ugasilo uniformisano osoblje tajne službe.

- -

Zvaničnik je rekao da je osoba koja se zapalila prebačena u bolnicu i da je njeno stanje kritično zbog teških povreda.

Nije otkrio identitet osobe.

Mediji u SAD-u javljaju da je muškarac, koji je navodno snimio i uživo prenosio protest, prebačen u bolnicu sa povredama opasnim po život. Američko ratno zrakoplovstvo potvrdilo je da je on bio aktivni pripadnik zračnih snaga SAD-a.

– Više neću biti saučesnik u genocidu – rekao je čovjek u video snimku, prenosi New York Times.

Stojeći ispred kapije ambasade, spustio je telefon da snimi kako se poliva bistrom tečnošću iz metalne boce. Zatim se zapalio uz povike “oslobodite Palestinu”, sve dok nije pao na zemlju. Na snimku se vidi kako mu policajci prilaze neposredno prije nego što je izbio požar. Policajci su se zatim mučili više od jednog minuta da ugase vatru.

Video je uklonjen u nedjelju popodne i zamijenjen porukom u kojoj se navodi da je kanal prekršio Twitchove smjernice. Bio je to jedini video postavljen na nalog, koji je imao palestinsku zastavu kao naslovnu sliku.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...