- Advertisement -

Amerika sankcionisala Ukrajinske političare zbog pomaganja Rusiji

Preporučujemo

Američko ministarstvo finansija uvelo je u četvrtak nove sankcije protiv četvorice ukrajinskih dužnosnika, uključujući dva aktuelna člana parlamenta za koje dužnosnici administracije kažu da su dio nastojanja ruskog utjecaja da se postavi izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Sankcijama su pogođeni članovi parlamenta Taras Kozak i Oleh Voloshyn te dva bivša vladina dužnosnika. Prema Ministarstvu finansija, sva četvorica su bila blisko uključena u dezinformacijske napore ruske savezne sigurnosne službe, poznate kao FSB.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da su četvorica ljudi u središtu napora Kremlja započetog 2020. da “smanje sposobnost ukrajinske države da samostalno funkcionira”.

Nove sankcije objavljene su manje od 24 sata nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da misli da će Moskva ponovo napasti Ukrajinu. Upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da će njegova zemlja platiti “skupu cijenu” izgubljenim životima i moguće ograničenje pristupa globalnom bankarskom sistemu ako to učini.

Biden se suočio s kritikama republikanaca i ukrajinskih dužnosnika da je pozvao na ograničenu rusku invaziju sugerirajući u komentarima novinarima u srijedu da će SAD reagirati odmjerenim odgovorom ako dođe do samo “manjeg upada”. Dužnosnici administracije odmah su pokušali razjasniti njegove izjave, a sam Biden je to učinio u četvrtak, piše AP.

Demokratska zastupnica Elissa Slotkin iz Michigana u objavi na Twitteru pozvala je administraciju da poduzme mjere koje će osigurati da “ruski oligarsi koji podržavaju Putina” ne budu “u mogućnosti provesti svoje vikende u kupovini u Monacu i Parizu”.

Kozak, koji kontrolira nekoliko informativnih kanala u Ukrajini, optužen je za širenje lažnih narativa o najužem krugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i izborima 2020. Vološyn je surađivao s ruskim FSB-om kako bi potkopao dužnosnike ukrajinske vlade, kaže Ministarstvo financija.

Pročitajte:  Biden odobrio još 150 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Dužnosnici riznice kažu da je Voloshyn također radio s Konstantinom Kilimnikom, ruskim državljaninom koji je prethodno bio kažnjen zbog navodnog pokušaja utjecaja na američke predsjedničke izbore 2016. i prenošenja informacija ruskim obavještajnim službama.

Trezor je također sankcionirao bivšeg ukrajinskog zamjenika sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Vladimira Sivkovicha. Administracija kaže da je Sivkovich prošle godine radio s mrežom ruskih obavještajnih aktivista na provođenju operacija utjecaja koje su pokušavale izgraditi podršku Ukrajini da službeno ustupi Krim Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Rusija. Ruske trupe zauzele su Krim 2014. godine, a Rusija je potom anektirala poluotok na Crnom moru.

Drugi sankcionisani dužnosnik je Volodymyr Oliynyk, za kojeg Ministarstvo financija kaže da je radio po nalogu FSB-a na prikupljanju informacija o ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi. Oliynk trenutno živi u Rusiji, navodi Ministarstvo financija.

Biden je u četvrtak istaknuo da Rusija “ima dugu historiju korištenja drugih mjera osim otvorene vojne akcije za izvođenje agresije”.

Oko 100.000 ruskih vojnika okupilo se u blizini ukrajinske granice. Ruski dužnosnici zahtijevaju pisane garancije da se NATO neće širiti prema zapadu. Članovi saveza odbijaju dati takvo obećanje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...